Hírek

2013.05.30. 17:00

Kínai kapcsolat: perkátai fiatalok látogattak a Nagy Falon túlra

Perkáta - Négy fiatal látogatott a Dunaújvároshoz közeli településről a távoli ország városába a rendszereken áthúzódó barátságot, kapcsolatot tovább építeni.

Bogó Anikó

Perkáta és Huaxiang kapcsolata kiemelkedő a magyar és kínai önkormányzatok kapcsolatai között. Az 1960-as kínai delegáció látogatása és az utána történő elnevezés, a Magyar-kínai Barátság MG Tsz. minden magyarországi Kína-szakértő számára alapvető információ. A  Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége is kiemelten kezeli Perkátát azóta is.

Szabó Bernadett és Horváth Dóra mellett a perkátai Pavlicsek Dániel Zsolt, Zhang Weiliang, a Huaxiangi Szakszervezetek Szövetségének elnöke

A két település 2011-ben megerősített testvértelepülési kapcsolatában fontos pont volt az önkormányzati kapcsolatépítés mellett az ifjúság bevonása is. Ezért már két éve felvetődött az ifjúsági csereprogram is, az ezzel kapcsolatos első lépésként a Magyar-kínai Barátság Mezőgazdasági Zrt.-n keresztül három magyar (de nem perkátai) fiatal főiskolai, egyetemi hallgató több hetet eltölthetett szakmai programon Huaxiangban.

Tavaly óta élt a meghívás az ifjúsági delegáció számára is, amelynek időpontját idén májusra tűzték ki. Így május 23. és 29. között négy perkátai fiatal látogatott el Huaxiangba, ahol számos programon vettek részt, többek között megismerkedhettek a kínai oktatási rendszerrel is. Pavlicsek Zsolt tanár úr évek óta tartott szakkörére épült tavaly a Ki tud többet Kínáról? elnevezésű vetélkedő, amelynek két kategóriagyőztese is a csoport tagja volt: Szabó Bernadett az általános iskolásokat, Pavlicsek Dániel Zsolt pedig a középiskolásokat képviselte.

Két perkátai fiatal, Horváth Dóra és Pavlicsek Patrik pedig közösségi tevékenységükkel érdemelték ki az utazást. Május 23-án a perkátai delegációt Li Zhi, Huaxiang önkormányzatának titkára és Chen Zhiliu volt nagykövet, Perkáta díszpolgára fogadta. A fogadáson részt vett Somogyi Balázs polgármester is, aki perkátai, magyarországi látogatásra hívta meg Huaxiang ifjúsági csoportját, s tájékoztatta Huaxiang vezetését, hogy a közterületi elnevezéseket módosító jogszabály értelmében lehetőség van a testvértelepülésekkel kapcsolatos elnevezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!