Hírek

2013.07.23. 18:24

Kilencvenötezer felvételiző sorsa dől el

Dunaújváros – A felsőoktatási intézmények és a felvételizők is feszülten várják a ma esti ponthúzást – 95 ezer jelentkező sorsa dől el.

Szabó Szabolcs

Ma este nyolc óra után kiderül, a felsőoktatási intézményekbe felvételizők közül kik és hol kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Az utóbbi évekhez hasonlóan ismét változott a pontszámítás rendszere. Az év eleji hallgatói tiltakozások hatására Orbán Viktor kormányfő kijelentette, a jelenlegi felvételi eljárásban összesen 55 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat állami ösztöndíjas képzéseken, a bekerülési pont alsó határa 240 pont. A felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára 200 pont, a mesterképzésre jelentkezőknek pedig 50 pont. Mindez nem azt jelenti, hogy aki eléri a minimális ponthatárt, az automatikusan bekerül az általa megjelölt képzésre.

Tanévnyitó a Dunaújvárosi Főiskolán, idén 1348 jelentkezés futott be az intézmény képzéseire (Fotó: DH)

Az már korábban kiderült, hogy az Educatio Kht. idén nem tart központi ponthúzó rendezvényt, ám számos egyetemvárosban programok sokaságával várják a felvételizőket. Az első hivatalos adatok a felvi.hu szakportálon jelennek majd meg ma este nyolc óra után. A pontszámítás az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a következőképpen alakul majd: a ponthatárok a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával születnek meg. A már említett Educatio Nonprofit Kft. az informatikai hátteret, a ponthatárok megállapításához használt informatikai algoritmust biztosítja. A ponthatárok a jelentkezők felvételi összpontszáma, az intézmények kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével születnek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kevesen, közel kilencvenezren jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézmények valamelyikébe. A Dunaújvárosi Főiskola képzéseire összesen 1348- an jelentkeztek, ebből hatszázhúszan első helyen jelölték meg az intézményt. A már említett kapacitásszámokat az intézmények már korábban megkapták. A helyi főiskola egyik legnépszerűbb képzésére, a mérnökinformatikus alapszakra az állami ösztöndíjas és az önköltséges helyekre együttesen száz főt vehet majd fel a főiskola. A mesterképzésekre hatvan fős keretet kapott a DF.

A 95 ezer felvételiző mellett a felsőoktatási intézmények is feszült figyelemmel kísérik a ma esti ponthúzást, hiszen a finanszírozás szempontjából nem mindegy, hány gólya érkezik majd hozzájuk. Az, hogy az intézmények pontosan mekkora térítést kapnak a felvett állami ösztöndíjasok után, csak szeptemberben derül ki. Ma húsz órakor indul a felvételi eljárás legizgalmasabb része – a ponthúzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!