Hírek

2017.07.10. 14:40

Kihámozták Miska huszárt a betonból - kezdődnek a simítási munkák

RÁCALMÁS/PÁKOZD A napokban kihámozták a rácalmáson cseperedő rekordhuszárt. Különleges beton, különleges vasalás, és az eredmény egy példátlan látványelem az M7-es sztráda mentén. Természetesen azért ennél jóval többről is beszélgettünk az alkotóval, Rohonczi ROHO Istvánnal.

Szabó Szabolcs

Egy kicsit kötözködnénk: a kibontási munkálatok előtt egy jóval feszesebb menetrend volt érvényben. Mi történt?

- Tény, mi magunk sem így terveztük, ám ezzel a technikával ilyen méretű műalkotást még nem csinált senki. A Dunaújvárosi Hírlap munkatársai is lent voltak az első elem leemelésénél, amely valóban kritikus volt, ekkor már mindenki számára kiderült, hogy itt más a lépték, és centiről centire okos döntéseket kell hozni, hogy a kívánt eredmény elérjük. Amint a kibontási munkákban egyre jobban haladtunk, úgy tanultunk bele a technikába. Dicséret illeti a szakmunkásokat, akik nagyon kiváló munkát végeztek.

A napokban volt szerencsénk átautózni az M7-es sztrádán, és örömmel szemléztük a büszkén álló Miskát.

- Hát remekül néz ki, ezt kár lenne tagadni, de még bőven van rajta munka. A projekt mecénásától, az ötletgazdától egy hét szabadságot kaptunk, így a további munkálatok július 17-én kezdődnek. Számomra most jön a neheze, hiszen már büszkén áll Miska, ám még nem tökéletes. A formai hibák kiegyenlítése, az alapozás, a festés még csak most jön, tehát lesz dolog itt még bőven.

Büszkén tekintenek előre Miska és kibontói - a szakemberek is megünnepelték az utolsó fázist

Félve kérdezzük: határidők?

- Jogos a kérdés. Az utóbbi években több határidőt is szabtunk. Sajnos hiába, ám jelen esetben más a helyzet. A nyers szoborkolosszus már áll, most a finomítások következnek. Mi július 17-én kezdjük a munkálatokat és végeznünk kell augusztus közepéig. Mindezekkel párhuzamosan folynak majd a tereprendezési munkák. Nagy lesz ott a felfordulás. A lényeg, hogy a szeptember végére tervezett ünnepi átadó előtt már hetekkel teljes díszben álljon a szobor.

Vlaszák Mihály vállalkozó több mint egy évtizede támogatja a rekordhuszár felépítését

A múlt héten éppen a rácalmásiak köszöntek rám azzal, hogy akkor most mi lesz az ő huszárukkal. Közel egy évtizedet cseperedett ott..

- Ha így gondolnak rá, akkor az számunkra is megtisztelő, de én már szeretném elengedni ezt a történetet. Miska jó helyre került, és Vlaszák Mihálynak köszönhetően minden további munka is rendben lesz. Alkotóként a Miskával párhuzamosan is számos projekten dolgoztam, így volt módom kitekinteni. Természetesen számunkra hatalmas öröm, hogy látható távolságba került az avatási ünnepség, és én is látom a nyers szobrot. Még lesz számos búcsúesténk, hiszen július 17-től én is leköltözöm, és irányítom - a meghívott szakemberek társaságában - az utómunkálatokat.

Rohonczi ROHO István képzőművész, Miska alkotójának még most jön a nehéz szakasz, hiszen még ki kell csinosítani a betonhuszárt Fotók: ZsE

Még egy hasonló Miska-történet?

- Most azt mondom, hogy nem, és valóban így érzem. De hát ki tudja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!