Hírek

2017.06.22. 19:05

Büszkén tekint a Velencei-tóra a rácalmási Miska huszár

RÁCALMÁS/PÁKOZD Egyre látványosabb képet mutat a pákozdi Bogárhalomra költöztetett Miska huszár szoborkolosszus, „akit” félig már kihámoztaka szakemberek a betonszarkofágból.

Szabó Szabolcs

Naponta százezrek autóznak el az M7-es autósztrádán Pákozd mellett, és egyre több embernek tűnik fel egy, a Bogárhalmon található szoborkolosszus. Az immáron 10 éve épülő Miska huszár lassan elnyeri végleges formáját, jelenleg a szakemberek a betonkalickájából „szabadítják ki” az alkotást.

- Az eredeti tervekhez képest sajnos jelentős csúszásban vagyunk, ám ez annak is betudható, hogy előttünk senki nem dolgozott még ilyen méretekben ezzel a technikával. Az alkotócsapat és a kivitelezési munkákért felelős szakemberek is hatalmas energiákat mozgósítanak azért, hogy Miska huszár felépüljön a pákozdi Bogárhalmon. Ami a technológiai eljárást illeti, most hámozzuk ki a betonhasábból az eredeti szobrot. Bár egy 13 méter magas alkotásról beszélünk, mégis minden egyes centiméternek jelentősége van, hiszen ha egy helyen rosszul, vagy nem elég körültekintően választjuk el az elemeket, akkor az egész szobor megtörhet, károsodhat. Több mint 11 évnyi munkánk van ebben, tehát figyelünk, minden rezdülésre ügyelünk - mondta el lapunk megkeresésére Vlaszák Mihály, a Miska huszár projekt ötletgazdája és egyben mecénása, akit a jövőbeni tervekről is kérdeztünk.

Kiszabadulva a betonrabságból - most jöhetnek a finommunkálatok

- A magyar huszárhagyománynak kívánunk emléket állítani. A szoborhoz kapcsolódóan több olyan kiadványt is szeretnénk megjelentetni, amely a huszárokat mutatja be részletesen a fiataloknak. Nem titok az sem, hogy a közeljövőben egy látogatóközpontot is tervezünk a szobor mellé - tette hozzá Vlaszák Mihály.

Szemtől szembe - Csizmadia Zoltán ellenőrzi az eddig elvégzett munkákat Fotók: Zsedrovits Enikő

- Amint sikerül a betonszarkofágból kihámoznunk Miskát, ismét fel kell állványoznunk a szobrot, és kezdődhetnek az úgymond szépészeti munkálatok. Már látható, hogy bőven lesz munkánk, hiszen az apróbb, finom feladatok, a sminkelés még csak most következik - mondta el Rohonczi ROHO István szobrász, Miska megformálója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!