Hírek

2011.07.05. 09:28

Ki tesz végre rendet a Petőfi-ligetben?!

Dunaújváros - Szemetes és veszélyes játszótér, éjszakai hangoskodás, széttört sörös üvegek. Évak óta ugyanazok a problémák a Petőfi ligetben, és évek óta nem történt érdemi lépés.

Szigeti Sándor

- Egyszerűen nincs nyugta az itt lakóknak, és megoldást sem látunk a helyzet rendezésére. Jómagam hét éve vagyok polgárőr, de ha lejövök és rászólok az itt randalírozó kamaszokra, van, hogy engem is elküldenek melegebb éghajlatra - mesél a kialakult helyzetről Cseh László.

- Lassan a rendőrség sem tud annyiszor kijönni, ahány bejelentés érkezik az itteni lakóktól. Legutóbb két motoros járőr két irányból lepte meg az éjszaka a játszótéren bulizó fiatalokat, akik így nem tudtak a szokásos módon elszaladni a tér különböző pontjai felé. Szigorúbb jogszabályokra és határozottabb fellépésre volna szükség. Keményen meg kellene bírságolni a szabálysérőket. Talán a szüleik is rábérednének merre csavarognak a csemetéik éjszaka, ha nekik kellene kifizetniük a bírságot - jegyzi meg panaszos olvasónk.

Közben odaérünk a játszótérhez, amely legutóbb eltelt látogatásunk óta is szemlátomást rosszabb képet mutat:

- Én vagyok itt az egyik kiabálós nagymama - mutatkozik be kedvesen egy szimpatikus hölgy. Mint kiderül ő is a házban lakik, és több más nyugdíjas lakóval együtt neki is meggyűlt már a baja a hívatlan éjszakai látogatókkal:

- Néha csak a lakásablakból szólók le, hogy próbáljanak meg rendesen és csendesen viselkedni. Más alkalmakkor pedig le is jövök. Van, hogy szép szóval többet lehet elérni, mint más eszközökkel - jegyzi meg dr. Létay Árpádné.

- Az idén még egy alkalommal sem láttunk a játszótéren takarító-csapatot. Nagyon sokszor a szülők vagy az itt lakók szedik össze a szemetet és tesznek rendet. A széttört padokat, megrongált mászókákat azonban mi nem tudjuk megjavítani. Az egyik hintaállvány is veszélyesen billeg, a homokozóban pedig a betontömbök kilátszódnak a homok alól. Ez mind-mind veszélyforrás a gyerekek számára - figyelmeztet dr. Létay Árpádné.

A gyerekeket szemmel láthatóan nem érdekli, milyen veszélyforrások leselkednek rájuk a liget játszóterén. Kívülről tudják, hogy a mászókán melyik deszka billeg, vagy hiányzik. Ami ennél sokkal furcsább, hogy ottjártunkkor a szülők sem aggódtak amiatt, hogy gyereküknek bármi baja eshet. Pedig...

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy tanév közben középiskolás diákok is előszeretettel használják dohányzóhelynek a belváros valamikor volt legszebb játszóterét. Mi tagadás: volna tennivaló a Petőfi-ligetben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!