Hírek

2017.05.05. 18:30

Kézmosásban versenyeztek a szakemberek

A WHO 2009. óta május 5-ét jelölte ki kézhigiénés világnapnak, hiszen a kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja.

Balla Tibor

A legtöbben nem fordítanak elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig minden részre kiterjedő, szappanos, legalább 1-1,5 perces kézmosás szükséges. Ezzel a hasmenéses betegségek 45 százalékát, a légúti megbetegedéseknek pedig 23 százalékát lehetne megelőzni. A kézhigiénés világnap alkalmából díjátadót tartottak tegnap a Szent Pantaleon Kórházban, a „Kézhigiénés bajnokság” elnevezésű e-learning verseny résztvevői számára.

A téma fontosságára tekintettel magyar nyelven 2 éve van lehetőség az egyik fertőtlenítőszer gyártó cég honlapján e-learning oktatóprogram segítségével fejleszteni az egészségügyi dolgozók ismereteit. Ebben az évben az április 3-28-ig tartó időszakban verseny formájában is megmérettettek a Szent Pantaleon Kórház dolgozóiból alakult, 35 szakápolói és 4 orvoscsapatok. A díjakat Morvai Júlia területi vezető, valamint a kórház részéről dr. Mészáros Lajos főigazgató, Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató, dr. Jobbágy Lajos orvosigazgató és dr. Kecskés Borbála infektológiai osztályvezető, higiénés főorvos nyújtotta át a kiemelkedően magas és pontos teljesítményt nyújtott teameknek.

A díjazottak csoportja Szent Pantaleon szobra előtt

A díjazott ápolók: I. helyen az infektológiai osztály 2-es csapata (Urgyán Miklós, Wittmann Attiláné, Katz Erzsébet) végzett; a II. helyezést az infektológiai osztály 3-as csapata (Buda Katalin, Erdély Ida, Varga Éva) szerezte meg; a III. helyen az intenzív osztály gárdája (Deákné Makó Ildikó, Tábiné Géczi Orsolya, Varga Dorottya) végzett.

Az I. helyezett intenzív osztályos orvoscsapat tagjai az intenzív osztály munkatársai, dr. Németh Zoltán, dr. Kanyik Éva és dr. Bartha Péter Töhötöm voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!