Hírek

2013.02.07. 16:05

Kétszázmilliós elvonás a Dunaújvárosi Főiskolától

Dunaújváros - A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a közelmúltban hozta nyilvánosságra összesítését, amely szerint a kormány 42 milliárd forintot von el az idei évben a hazai felsőoktatási intézményektől.

Szabó Szabolcs

A tavalyi  165 milliárdos állami dotáció helyett idén  mindössze 123 milliárd forint jut az egyetemeknek és a főiskoláknak. A MRK táblázatait böngészve kitűnik: az újabb drasztikus faragásnak ezúttal a hazai nagy egyetemek a vesztesei, de a főiskolák közül is sokan sokat buktak. A Dunaújvárosi Főiskola is jelentős bevételkiesést lesz kénytelen elkönyvelni. A tavalyi évhez képest közel húsz százalékkal, mintegy 186 millió forinttal  kevesebb pénzből kell ellátni feladatait a helyi campusnak is.

A Dunaújvárosi Főiskolára  2012-ben 1 023 millió forint érkezett az államtól éves apanázsként. A rektori konferencia kimutatása szerint ez az összeg idén 837 millió forintra apad.  A rektoroknak az eddigi költségcsökkentések után ismét tovább kell matekozniuk: miként teremtik elő, vagy hogyan spórolják meg a hiányzó összeget.

Az utóbbi évek menetrendszerűen érkező forráskivonásai miatt már eddig is számos intézmény volt kénytelen szorosra húzni a nadrágszíjat: elbocsátásokkal, feladatleadásokkal, kiszervezésekkel, tantermek, épületrészek lezárásával próbálták faragni kiadásaikat. Szemléletes adat: a DF 2008-ban (igaz,  jóval több hallgatóval) még kétmilliárd-háromszázmillió forint biztos állami támogatásból gazdálkodhatott, a 2013-as évre pedig várhatóan 837 millió forintot kap feladataira. Némi reményt jelenthet, hogy  a kormány megígérte, kiváltja az intézményekre nehezedő PPP-konstrukció törlesztési terhei alól az intézményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!