Hírek

2011.04.18. 02:29

Kertésznek lenni jó!

Dunaújváros - Az Ültessünk ezer fát! polgári akció keretében szombaton reggel úgy száz önkéntes: kisiskolások, gimnazisták, szülők, művészek, és mások fát ültettek a Duna-parton. Jó volt.

Pekarek János

Azt csak remélni tudom, hogy jó kezekbe is kerül: ugyanis az egész város lesz a gazdája, mind a negyvenkilencezer lakos.

 

Egy dologban biztos vagyok. Az a mintegy száz ember, aki szombaton délelőtt ezeket a növényeket elültette a kőtár alatti Duna-parton, egyetlen gallyat sem fog letörni róluk soha. És más fákról sem.

Ez azért fontos, mert az összegyűlt száz ember fele kisiskolás volt. Mégpedig a Vasvári iskola II. b osztályából. Hála Pribékné Kazi Erika tanárnőnek, és a gyerekek szüleinek, akik közül ugyancsak sokan eljöttek.

Nem arra gondolok, hogy kisiskolások lennének minden növény, állat, ember és ember alkotta tárgy fő ellenségei. Arra gondolok, hogy ők azok, akik a fákról (növényekről, állatokról, emberekről és ember alkotta tárgyakról) való gondoskodást tovább örökíthetik.

Elég volt egyetlen pillantást vetni Lódri Mátéra, Rozsnyai Bendegúzra, Belya Viktor Ádámra, Marsiske Hunor Leventére, akik az egyik mandulamagonc ültetésénél segédkeztek. Akkora szerszámokkal bajlódva, amelyek több arasszal magasabbak voltak, mint ők maguk. De nem adták fel! Végül olyan áhítattal kotorták a gödörbe a földet, puszta kézzel, mintha valami szent dolgot cselekedtek volna.

S valóban.

Személyesen is érintett vagyok az ügyben. Amennyiben az akció kezdetén kissé tanácstalanul álldogáló felnőttek közül kiválva megkérdeztem, ugye nem kell tagsági igazolvány ahhoz, hogy az ember megfogjon egy ásót? Mondták, hogy nem. Erre megfogtam egyet. Ha már a kezemben volt, ástam vele egy gödröt. Abba Wachter Hella kertészmérnök avatott segítségével, és Selmeci József, Keresztes Viktor, Labos Pál, Árki Imre, a Partvédelmi Vállalat munkatársainak közreműködésével elültettem egy magoncot.

Olyan az, mint az ember. Nem muszáj szeretni. De békén kell hagyni.

Címkék#fa#erdő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!