Hírek

2015.02.12. 16:45

Képtelenség így élni...

Kulcs - A község Virághegynek nevezett részén komolyak a belvízgondok: a kutakban, az emésztőkben a víz már majdnem eléri a talajszintet, fertőzésveszélynek vannak kitéve az ivóvízkutak, a pincék használhatatlanok.

Körmendi Erzsébet

Kulcs települési vezetőivel, Árva Helga jegyzővel és Jobb Gyula polgármesterrel jártuk be Virághegyet szerdán. Út közben megtudtuk, hogy a falunak azon a részén zártkertek vannak, ám nem mindenki használja hétvégi, vagy szabadságos telekként sokan életvitel szerűen laknak a nyaralókban, kisházakban.

Hatalmas vízkígyóként uralja a belvíz Kulcs Virághegyét

Elsősorban miattuk a napiasan ott tartózkodók miatt nagy gond a belvíz. A Virághegyi úton haladva befele szörnyülködve nézzük a szántóföld jelentős részét uraló vizet, amely kisebb tóvá nőtte ki magát. A földekről belóg a baloldali első ház kertjébe, hátsó udvarába is, és az épület is vízben áll: a pincébe levezető meredek lejtőnek a feléig ér a talajból feltörő víz. Kideríthetetlen hogy belül meddig ér, mert az ajtót nem lehet kinyitni, addig le sem lehet jutni, csak ha az ember belegázol a jéghideg vízbe.

A Virághegy többi részén sem sokkal jobb a helyzet. Kisebb-nagyobb tócsák jelzik a szántáson, hogy mostanában traktorral nem ajánlatos rámenni, mert elsüllyed a munkagép. A Nefelejcs utcában Stercelné Gorlicai Mária beenged a telekre, és mutatja a kutat, amiben majdnem a föld színéig ér a víz. Az emésztőt folyton szivattyúznia kell, ha fürödni, mosogatni szeretne, de mivel máshova nem tudják, az udvar végében kialakított gyűjtőzhelyre engedik ki a gödör tartalmát, ahonnan visszajuthat a kútba. Mária a vezetékes vizet még nem köttette be a házba, a kút látha el a házat ivóvízzel..., ezért gondolkodik azon, hogy Dunaújvárosba költözik rokonokhoz, amíg nem javul a helyzet.

Árva Helgának és Jobb Gyulának mutatja Stercelné Gorlicai Mária milyen magas a kút vízszintje
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az önkormányzat vis maior támogatási kérelmet adott be Kulcs virághegyi részén a belvízgondok megoldására. Továbbá elrendelte a védelmi készültséget is, ami annyit tesz, hogy most már nemcsak figyelemmel kell kísérni a területet, hanem értesíteni a társhatóságokat és gondoskodni az elvezetésről. A települési vezetők úgy döntöttek, hogy szivattyúztatnak, és a négy évvel ezelőttivel azonos módon a Virághegyi utca utolsó háza mellett kivezetik a Familia út árkába a belvizet, ahonnan aztán a 6-os út mögötti természetes árokrendszeren keresztül folyik el északi irányba.

Szakszerű magyarázat alapján a belvíz: esővízből és hóléből, a felszínre emelkedő talajvízből és az árvédelmi töltések alatt átszivárgó vízből származó felszíni víz. A belvízzel elöntött területeken elpusztul a vetés vagy megkésik a talaj művelése. A veszélyeztetett területeken bizonytalan a termelés, csökken a terméseredmény. A káros belvíz csatornahálózattal vezethető le.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!