Hírek

2014.04.22. 18:20

Képregény, árnyjáték - 3 izgalmas program a Kortársból

Dunaújváros - Számos értékes és érdekes program várja közönségét a következő napokban a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

A zen és a képregény találkozik egy különleges program keretében holnap este hat órától Kortárs Művészeti Intézetben. A program szervezőjének, Orosz Lászlónak a tájékoztatójából kiderül, hogy az első hallásra furcsának tűnő rendezvény apropóját a Virágeső és más történetek című zen képregény-füzet adja, mely még tavaly októberben jelent meg a dunaújvárosi Comicsmania Kiadó gondozásában.

A rendezvény első része e képregényt és a hazai képregény-kiadást mutatja be. A második felében egy pedig kerekasztal beszélgetés idézi fel a zen buddhizmus szellemiségét.

Az este során lehetőség lesz a Virágesőn kívül a Comicsmania korábbi kiadványainak begyűjtésére is. Íme hát a részletes program

A Virágeső és más történetek című zen képregény-füzet bemutatója, képregény-kultúra Magyarországon Nyulasi Zsolt újságíró beszélget majd a képregényfüzet kiadójával, képregényrajongó Orosz Lászlóval és Kurucz Róberttel, a füzet szerkesztőjével.

A második félidőben, a tervek szerint háromnegyed héttől pedig már a zen buddhizmusé a főszerep. Az úton a megvilágosodás felé címmel meghirdetett kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Horváth Klára újságíró, a beszélgetés moderátora, Kiss Tamás Benedek, jógaoktató, valamint a Jade Bodhisattva Buddhista Közösség, a Magyar Buddhista Harcművészeti Szövetség és Lectorium Rosicrucianum képviselői. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes programra.

Pénteken este ismét vár a Kortárs, ezúttal a 20 órára rendelt kezdést kell beszerkesztenünk naplónkba. A két Munkácsy-díjas alkotó, Roskó Gábor és Várnai Gyula kiállításaihoz kapcsolódóan egy érdekes összművészeti bemutatóra várják az érdeklődőket.

A tavaly novemberi Éjszakai átszálló vendégei bizonyára emlékeznek még a Mindent aPunkról címmel jelentkező árnyjátékra, Várnai Gyula és Páhi Péter előadásában, pénteken egy hasonló darabra készülnek a műsorkészítők.

A hal-nagybácsi címmel, Italo Calvino novellája alapján ezúttal Páhi Péter, Várnai Gyula, Roskó Gábor, Farkas Gábor készített egy izgalmasnak ígérkező harmincperces árny-, báb- és hangjátékot. A megjelenés szigorúan javallott, csakúgy, mint a jövő héten szombaton jelentkező koncerten.

A ház mellékelt tájékoztatója szerint ugyanis folytatódik a korábban megkezdett kortárszenei sorozat.

Május 3-án Baráth Bálint, Kereste Szabolcs és tolmácsolja eredetileg Nagy Ákos preparált zongorára és/vagy ütőhangszerekre írt műveiket elektronikus hangszereken.

A két mű mellett elektroakusztikus muzsikák is megszólalnak majd a helyszínen. Következzen most néhány gondolat az Unami Patch Unami Block néven futó sorozatról, a fellépők tollából:

Az elnevezést az ötödik íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Mivel kissé elkülönül a többi íztől, így gondoltuk remekül párosítható az elektronikus zenék talán (persze sajnos) még ma is furának csúfolt világával. Továbbra is a gorkiji mottó szellemében dolgozunk, miszerint a hagyományt ugródeszkának és nem kanapénak kell tekinteni. Ennek fényében szeretnénk hidat képezni régi és új között. Szeretnénk, ha hallgatóságunk rácsodálkozna az ezüstszálakkal átszőtt zenetörténetre.

Május 3-án, 18 órakor irány tehát ismét a Kortárs!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!