Hírek

2013.02.03. 21:49

Kényszerszolgáltató? A DVCSH szerint a DRV miatt is fizet a helyi fogyasztó

Dunaújváros - Tovább folyik a vízközművek közötti, egyelőre csak kommunikációs csata. A DRV múlt hét közepén kiadott sajtóközleményére a helyi szolgáltató, a DVCSH reagált bővebben.

Szabó Szabolcs

Lapunk a múlt héten több ízben is foglalkozott a  Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) és a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) közötti pénzügyi és elszámolási konfliktussal. Emlékeztető: a DRV szerdán este postázta lapunknak tájékoztatóját, amelyben így írt: "A dunaújvárosi szolgáltató  többszöri fizetési felszólítás ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségének. Ha a DVCSH Kft. nem rendezi  negyvenmillió forintos   tartozását, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénynek  megfelelően elzárják az Ercsi-Dunaújvárosi távvezetéket."

Forrásaink már akkor jelezték, hogy a DVCSH-nak, így a városnak  és az érintett környékbeli  településeknek sem jelentene különösebb problémát, ha beváltaná fenyegetését a DRV. A jelenlegi napi fogyasztás ugyanis bőven fedezhető az öt városi csápos kútból.

A víznek árja - jelenleg két sajtóközlemény feszül egymásnak,  mindkét fél a fogyasztók érdekeit és a szolgáltatás minőségét félti(?) Fotó: Vohlmann György

Még egy tehénitatót sem... - e felcímmel érkezett a helyi vízközmű-szolgáltató levele, amely az alábbiakat említi: 1. A DRV a dunaújvárosi vízellátáshoz kapcsolódóan a saját érdekkörében felmerülő műszaki sajátosságok által indokolt kényszerszolgáltatást végez. Dunaújváros közigazgatási területén lévő fogyasztók biztonságos ivóvíz ellátásához tevékenysége, szolgáltatása egyébként szükségtelen. (Információink szerint a fent megfogalmazott kényszerszolgáltatás azért szükséges, hogy  a DRV ellátási területén lévő települések, amelyek az Ercsi-Dunaújváros vonalról kapják az ivóvizet, megfelelő minőségi ellátást kapjanak.)

2. A DRV Dunaújváros ivóvíz ellátásában évek óta  - egy nem lakossági fogyasztó kivételével  - nem vesz részt. ...a   DRV   kényszerszolgáltatása, egyoldalúan diktált díjai több mint kétszeresen meghaladják a dunaújvárosi előállítású ivóvíz árait, ezért a minimálisra csökkentett vízátvétel mellett is jelentősen drágítják a dunaújvárosi ivóvíz fogyasztók által fizetett vízdíjat!

4. A dunaújvárosi cég szerint  a DRV  Dunaújvárosba vezető vízhálózata folyamatos ivóvíz szolgáltatásra műszaki állapota miatt alkalmatlan.

5. A rendszeres csőtörések következtében az elmúlt 6-8 hónapban a környék összes halastavát, legelőjét, árkait, ellátta vízzel a regionális vízszolgáltató. Ezt a többletszolgáltatást azonban a DVCSH továbbra sem kívánja megfizetni -  fogalmaz a közlemény, ami a felek között kialakult konfliktus további menetéről is említést teszt.

A  dunaújvárosi szolgáltató  többek között  jogi lépéseket helyez kilátásba  a fogyasztói körében végzett megalapozatlan tájékoztatással kapcsolatban a DRV Zrt-vel szemben, valamint rögzíti, hogy a DVCSH ivóvíz fogyasztói azért kényszerülnek vízdíjaikban a DRV Zrt. által átadott, rendkívül drága  vízdíját megfizetni, hogy a DRV saját fogyasztóit megfelelő minőségű ivóvízzel tudja ellátni.

Emellett,  ha a DRV által beígért szankciók miatt, az érintett szolgáltatási terülten (a környéken Rácalmás, Kulcs, Adony, Iváncsa, Beloiannisz ivóvíz fogyasztói esetében) romlana az ívóvíz minősége, azért a DVCSH nem vállal felelősséget - közleményük szerint... Vélhetően nem ez volt az utolsó nyilvános levélváltás a vitás felek között.

Pengeváltás, de pontosan miért is?

Az új törvény hatására a jelenlegi vízműcégek néhány év alatt pár tucat vállalatba integrálódhatnak - mondták szakértők az új törvény elfogadásakor és vallják azóta is. A piacon tehát háborús helyzet van, hiszen az állami és az önkormányzati tulajdon mellett szereplők a magáncégek is. Sokan hozzáteszik: a jelenlegi keretek között 5-10 éven belül 8-10 regionálisan működő szolgáltató maradhat csak versenyben.

A DRV, jelenlegi piaci pozíciói miatt, bátran jelentkezhet majd régiós szereplőként...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!