Hírek

2013.04.28. 19:37

Kényes kérdés: a diákok

Dunaújváros - Számos, a környékbeli településeken élő diák tanul dunaújvárosi oktatási intézményekben. A város az iskolák működtetéséhez kér hozzájárulást.

Szabó Szabolcs

Az utóbbi évtizedekben is többször feszegetett kérdésben próbálja érvényre jutattni véleményét Dunaújváros a szomszédos településekkel szemben. Két, jelenleg hatályos törvényre hivatakozva a város hozzájárulást kér az általa működtetett iskolai köznevelési intézményekbe járó tanulók lakóhelye szerinti önkormányzattól az intézmény(ek) működtetéséhez.

Cserna Gábor: szakítani kell a régi beidegződésekkel (Fotó: Vohlmann György)

A kérdésben ritkán látott összhang alakult ki az újvárosi képviselőtestületben. A napirendhez hozzászólók  pártállástól függetlenül  amellett érveltek, hogy a város jogosan nyújtja be igényét. Cserna Gábor polgármester szerint el kell búcsúzni attól a régi beidegződéstől, hogy  Dunaújváros majd átvállalja ezeket a  terheket. A városvezető  elmondta, több környékbeli polgármesterrel is tárgyalt a kérdésben, és sokan elismerték,  a várost megilleti a hozzájárulás. A közgyűlés által elfogadott határozati javaslat pontos összeget nem tartalmaz.

Kismoni képviselő szerint  jelenleg 579 diák van, akiért  hozzájárulást kérhet a város.  A beiskoláztatással kapcsolatban felmerült: vizsgálni kellene, hogy az iskolai felvételi időszak alatt mely diákok jelentkeznek be átmenetileg városi lakcímre, ezzel esetleg kiszorítva a helyi  tanulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!