Hírek

2013.06.26. 14:37

Kékgalléros elbocsátások a Dunaferrnél

Ha az ukrán tulajdonos nem támogatná a Dunaferr-csoportot, nem tudná folytatni a működését - hangzott el szerdán egy sajtóbeszélgetésen.

Klecska Ernő

Az ISD Dunaferr tartozása a tulajdonosa felé meghaladja a 300 millió dollárt – mondta Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr megbízott cégvezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen. A tartozás alapvetően abból keletkezik, hogy az acélgyártáshoz szükséges alapanyagot, az úgynevezett bugákat a Dunaferr jelenleg hitelbe kapja.

A vállalat üzleti eredményessége mínusz 36 millió dollár volt 2012-ben, ami kapcsolatba hozható a magas fix költségekkel és az euró-dollár árfolyammal – ez utóbbi azért rossz, mert a cég dollárban vesz, de euróban ad el.

A fajlagos költségek csökkentése érdekében a Dunaferr tavaly növelte a termelés volumenét, és 150 millió dollár értékben szerepel a könyvekben már befejezett új beruházás is. A Dunaferr első kohóját felújították: mint a cégvezető elmondta, a termelésbe invesztálni kell, hogy ha fellendül a piac, fel legyenek rá készülve, cél, hogy új piacokat szerezzenek. Ugyanakkor a kettes kohó sorsáról, melyet szintén le kell állítani legalább fél évre, aszerint döntenek, hogyan alakul a kereslet. A felújítása és további beruházások finanszírozása további 50 millió dollárt emészthet fel a következő években.

Evgeny Tankhilevich általános vezérigazgató-helyettest május közepén bízták meg a cégvezetői teendők ellátásával, miután Valerye Naumenkó, aki a 2005-ös privatizáció óta állt a csoport élén, távozott a pozícióból.

A sajtóbeszélgetésen az is elhangzott, hogy jelentős, a „fehérgallérosok” 30-40 százalékos leépítésére is készül a Dunaferr. A cégnél összesen 7500 ember dolgozik, de a leépítés a termelési részt nem érinti – ígérte a vezérigazgató, aki azt is elmondta, amikor a céghez került, az volt az érzése, hogy itt többen foglalkoznak papír-, mint acélgyártással.

A május közepén kinevezett cégvezető reméli, a szakszervezetek együttműködőek lesznek. E lépésekkel a vállalat a fix költségeit szeretné csökkenteni a versenytársak szintjére, ebben pedig itt van az egyik legnagyobb különbség. A leépítés részletein is dolgoznak, a vezérigazgató szerint olyan megoldásokat próbálnak találni, hogy cég termelése ne kerüljön veszélybe, intenzív tárgyalást folytatnak a kormánnyal, hogyan tudna segíteni a nehéz helyzetbe került cégen és az elbocsátott dolgozókon – hangzott el ma ismét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!