Hírek

2012.05.21. 07:47

Kékfestő, pörge kalap

Alcsútdoboz - Három éve a frissen alakult tánccsoportnak szerettek volna bemutatkozó lehetőséget teremteni a településen. Azóta gombamód szaporodnak a hagyományőrző csoportok.

Zsohár Melinda

Az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskolában három éve alakult meg a Cifrázó néptánccsoport Keindl Zoltánné tanító és néptáncpedagógus vezetésével, s hamar  sikereket arattak. Nem is a dicsőséget keresték, maguknak szereztek  örömet, de aztán kiderült: a kislányok szeretik magukra ölteni a kékfestő szoknyát, s megnövesztik hajukat, hogy édesanyjuk copfot fonhasson belőle. A fiúk belebújtak a csizmába, kalapot csaptak a fejükbe, s mára három csoport működik Mariann tanítónő keze alatt: a Gyermeklánc, a Pitypang és a fiatal felnőttekből álló nagyok Cifrázó tánccsoportja.


 
A hagyományőrző  nap szervezői úgy gondolták, az énekesek-táncosok mellett a kézművesek is jól megférnek,  ez a gyakorlat már harmadik éve folytatódik. Nem csak fiatalok és gyerekek, az érettebb korúak is kedvelik ezt a műfajt, erről tanúskodik a váli Bíbor tánccsoport összetétele, ahol negyvenen jócskán felül lévők is eljárják a szívet szó szerint is  megdobogtató táncokat.   A környékben szinte mindenütt  helyi események voltak ezen a  hétvégén, ez a hónap a rendezvények hónapja, de  azért eljöttek az általános iskola patinás épülete mögött felállított alkalmi színpadra több helyről is. Az Ercsi Zorica tánccsoport is fellépett déli dallamaival,   Lovasberény, Vértesacsa,  Vál táncosai csatlakoztak az alcsútiakhoz. Közben főtt a gulyás, a kézművesek portékáikat kínálták.
 Szinte húsvéti hangulat kerekedett, amikor  az alcsúti Fekete Ildikó hazament, s elhozta a tojáshímzéshez való készségeket: viaszt, írókát, festéket, kifújt fehér tojást  az éppen nem szereplő  gyerekek kérésére...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!