Hírek

2016.04.03. 20:19

Kékben ragyogva

Dunaújváros – Az autizmus világnapja alkalmából egész napos szemléletformáló minifesztivált rendeztek szombaton.

Gallai Péter

A délelőtti eseményeknek  a Dunaújvárosi Egyetem  adott otthont, ahol az autisták  mindennapjait bemutató fotókiállítás  várta az érkező vendégeket.

„Attól, hogy egy autista  nem a megszokott módon  viselkedik, még ugyanolyan  vágyai, álmai vannak,  mint bárki másnak. Egy autizmussal  élő ember számára  akkor akadálymentes a környezet,  ha a társadalom „akadálymentes”  – olvashattuk  már a tablókon a figyelemfelhívó  sorokat.  Majd előadások következtek,  amelyek sorában Sörös  László pszichológus arról beszélt,  hogy Magyarországon  minden szülő, aki ilyen gyermeket  nevel, az a saját kínján,  keservén tapasztalja meg, éli  át ezt a történetet. Amennyiben  ezt hajlandó továbbadni,  az már jó, ha ezt egyesületi  formában teszi, az még jobb.

– Rendszeresen feltett kérdés,  amire látszólag kitérő választ  adok, nem tudom, hogy gyógyítható-  e, nem tudom, hogy  kell-e gyógyítani. Vagy egyszerűen  el kell fogadni az autizmust,  élni kell és élni hagyni.    Kálmánné Tóth Mária , aki  az Esőemberek Szüleinek  Dunaújvárosi Egyesületének  képviseletében érkezett, bemutatta  a helyi szervezet működését.

– Azért kell együtt  maradnunk, mert ezekért a  gyermekekért nekünk kell  tenni, tudomásul kell venni,  hogy a társadalomnak, vagy  akár a kormányzatnak, jelenleg  csak nyűg vagyunk –  emelte ki. Hozzátette, az autizmus  nem pszichiátriai betegség,  hanem egy állapot,  amely végigkíséri a személy  egész életét, mert tudomásul  kell venni, nem gyógyítható.  Majd Györök Andrea szülőtől  első kézből ismerhettük  meg, mit jelent a mindennapok  során egy autista gyermeket  nevelni.

Délután a Városháza tér öltözött  kékbe – ami a világnap  színe –, ahol Cserna Gábor polgármester köszöntője nyitotta  az egészen estig tartó  fellépéseket, koncerteket.  – Ezen a napon a világ számos  pontján, így Magyarország  településein, köztük Dunaújvárosban  is felhívjuk az  emberek figyelmét az autizmussal  élő sorstársainkra. Tudatosítjuk,  hogy létezik ez a  fejlődési zavar. Tudatosítjuk  azt is, hogy az autista emberekhez  való helyes hozzáállás  tanulható.

Az első lépés pedig  nem más, mint a megismerés.  Erről a lehetőségről, a megismerésről  szól a mai nap minden  programja – fogalmazott,  és megköszönte a Kecskés  Rózsa vezette Jószolgálati  Otthon valamennyi dolgozójának  munkáját, akik szerettel  és szakértelemmel gondozzák  autista társainkat. Illetve az  Alpekné Major Valéria irányította  Móra Ferenc Általános  Iskola pedagógusainak  nevelő, oktató tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!