Hírek

2015.06.04. 15:31

Tiszaújhelyi gyerekek vendégeskednek Kulcson

Kulcs - A Carpe diem Alapítvány meghívására Kárpátalja magyar területéről gyermek csoport tölthet egy kellemes hetet Kulcson. Életük első színházi élményét köszönhetik a vendéglátóiknak.

Körmendi Erzsébet

A kárpátaljáról érkezett gyerekek megilletődötten ültek a Fekete István Általános Iskola padjaiban, figyelték, mit tanulnak a magyar társaik. Budai Árpád igazgató hívta meg a vendég csoportot egy kis iskolanézőbe, és maga kalauzolta a felnőtt vendégeket, mutatta meg a kárpátaljai szülőknek az iskolájukat, amire nagyon büszkék a kulcsiak. Az egyik anyuka, Gecse Szilvia megjegyezte az osztályterem ajtajában: életében először lát interaktív táblát... A gyerekek és a pedagógusok is nagyon élvezték az itteni tanítási órákat. Külön műsorral is készültek, hogy meghálálják mindazt a szépet, jót és kedvességet, amit a kulcsiaktól kapnak ezekben a napokban: mondókákat, verseket adtak elő a tornaterembe sereglett helybéli gyerekeknek. Különlegesség volt számukra az is, hogy belekóstolhattak az iskolai menzába. A programon Kulcs polgármestere, Jobb Gyula is is részt vett, aki támogatta a község tevékeny és elismert alapítványának kezdeményezését.

- Nagyon hálás vagyok érte, hogy a segítők összefogásának köszönhetően a Carpe diem Alapítvány élménydús napokkal ajándékozhatja meg az ukrajnai Tiszaújhelyről érkezett gyerekeket. Az ottani Szeresd Istent, a jót Alapítvánnyal vettük fel a kapcsolatot, és közösen oldottuk meg az utaztatást. Első alkalommal fogadunk magyarlakta területről csoportot, és nagyon remélem, ez a mostani alkalom egy tartalmas barátság kezdetét jelenti - hangsúlyozta Dóka Marianna, a Carpe diem vezetője.

Ják Dzsesszika (balról) első osztályos Tiszaújhelyen. Kipróbálta a kulcsi iskolapadot
Fotó: Zsedrovits Enikő

A vendég gyerekek hétfőn kézműveskedtek, kipihenték a hosszú út fáradalmait. Kedden megnézték a község nevezetességét, a szélerőművet, sétáltak a kulcsi Duna-parton, este a Bartók Kamaraszínház meghívására megnézhették a HEPP! című darabot, ami csodás élményt jelentet nekik, mert még soha nem volt lehetőségük színházat látni. Pénteken a Jankovich-kúriába látogatnak, szombaton kézműves technikákkal ismerkednek, este pedig nagy búcsú tábortűz és diszkó lesz, vasárnap délelőtt tollaslabdázás és délutáni íjászat szerepel a programban.

Kulcs kereskedelmi, vendéglátó vállalkozói is segítettek a csoport ellátásban, hogy minél változatosabb, magyar és térségi ízeket ismerhessenek meg. A kulturális programokról, az étkezésről, a szállásról a Nap Háza Hold Udvara munkatársai, önkéntesei gondoskodtak, akik bíznak abban, hogy ez a hét tényleg egy barátság kezdete lehet.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!