Hírek

2016.02.09. 18:04

A horgászoké lett a Duna

Dunaújváros - Megkapták - és mégsem a helyi Duna-szakasz kezelési jogát a horgászok. Kulturált feltételeket akarnak.

Pekarek János

Megszületett a döntés a dunai horgászvizek kezeléséről - mondta lapunknak Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke. A halgazdálkodási törvény életbelépése után az állami tulajdonú természetes vizek haszonbérlője a Magyar Horgászok Országos Szövetsége (MOHOSZ) lett. Az országos szövetség pedig a törvény szellemében a vizek partján működő horgászegyesületekkel kötött úgynevezett alhaszonbérleti szerződést.

Kivételek mindig vannak - s ezúttal éppen a dunaújvárosi, rácalmási, kulcsi, adonyi horgászok lettek a kivételek. Azok, amelyek már négy évvel ezelőtt összefogtak annak érdekében, hogy megszerezzék a Duna 5., Nagytététnytől Baracsig terjedő szakaszának kezelési jogát.

Miután társultak a Velencei-tavi horgászokkal, pályáztak is az alhaszonbérleti jogért. A MOHOSZ pedig meg is adta azt - a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetségével (HOFESZ) közösen.

Így most egyszerre lesznek al- és társhaszonbérlők a Duna menti horgászok. További bonyodalom, hogy az ercsi Hal Kft., úgy értelmezve most lejárt, tizenöt éves haszonbérleti szerződését, hogy az még egy évig fennáll, elkezdett horgászjegyeket árusítani a Nagytéténytől Baracsig terjedő Duna-szakaszra.

Al- és társhaszonbérlők lesznek a Duna menti horgászok

Somfai felhívja a horgászok figyelmét, hogy csakis azok a jegyek érvényesek, amelyeket a horgászegyesületek bocsátanak ki, s amelyeket várhatóan a jövő hét közepétől kezdenek majd árusítani a sporttársaknak. Ami pedig a HOFESZ-szel való együttműködést illeti - a dunaújvárosi horgászok képviselője úgy fogalmazott: tudomásul veszik a helyzetet, és a rendezett horgászat érdekében természetesen együttműködnek a fehérvári szervezettel.

Már kötöttek is egy megállapodást, amelynek értelmében a két szervezet, amely horgászjegyeket árul a Dunára, egy évig minden bevételét visszaforgatja a Duna halállományának őrzése, a halőrök fizetése, felszerelése, a haltelepítés, a horgászat kulturált feltételeinek megteremtése és biztosítása érdekében.

Hamarosan pedig újabb változások várhatók a horgászvilágban. A MOHOSZ a hírek szerint azt tervezi, hogy jövőre, azaz 2017-ben felülvizsgálja a természetes horgászvizek felosztását, a horgászegyesületek szervezetét. Nyilván az idei tapasztalatok alapján is.

Az előzetes elképzelések szerint mind a Dunán, mind a Tiszán három-három szakaszt alakítanának ki. Vagyis kevesebb szakasz kezeléséről kellene gondoskodni. Ugyancsak átalakítanák, még inkább területi alapokra helyeznék a horgászegyesületek szervezetét. Most ugyanis előfordul olyan, hogy például a Velencei-tavi horgászegyesületnek vannak hódmezővásárhelyi és pesti tagjai is.

Várhatóan egyszerűbb és átláthatóbb lesz tehát a horgászok szervezeti rendszere a jövő esztendőre.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!