11°
23°
12°

A horgászoké lett a Duna

Dunaújváros - Megkapták - és mégsem a helyi Duna-szakasz kezelési jogát a horgászok. Kulturált feltételeket akarnak.

Megszületett a döntés a dunai horgászvizek kezeléséről – mondta lapunknak Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke. A halgazdálkodási törvény életbelépése után az állami tulajdonú természetes vizek haszonbérlője a Magyar Horgászok Országos Szövetsége (MOHOSZ) lett. Az országos szövetség pedig a törvény szellemében a vizek partján működő horgászegyesületekkel kötött úgynevezett alhaszonbérleti szerződést.

Kivételek mindig vannak – s ezúttal éppen a dunaújvárosi, rácalmási, kulcsi, adonyi horgászok lettek a kivételek. Azok, amelyek már négy évvel ezelőtt összefogtak annak érdekében, hogy megszerezzék a Duna 5., Nagytététnytől Baracsig terjedő szakaszának kezelési jogát.

Miután társultak a Velencei-tavi horgászokkal, pályáztak is az alhaszonbérleti jogért. A MOHOSZ pedig meg is adta azt – a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetségével (HOFESZ) közösen.

Így most egyszerre lesznek al- és társhaszonbérlők a Duna menti horgászok. További bonyodalom, hogy az ercsi Hal Kft., úgy értelmezve most lejárt, tizenöt éves haszonbérleti szerződését, hogy az még egy évig fennáll, elkezdett horgászjegyeket árusítani a Nagytéténytől Baracsig terjedő Duna-szakaszra.

Al- és társhaszonbérlők lesznek a Duna menti horgászok

Somfai felhívja a horgászok figyelmét, hogy csakis azok a jegyek érvényesek, amelyeket a horgászegyesületek bocsátanak ki, s amelyeket várhatóan a jövő hét közepétől kezdenek majd árusítani a sporttársaknak. Ami pedig a HOFESZ-szel való együttműködést illeti – a dunaújvárosi horgászok képviselője úgy fogalmazott: tudomásul veszik a helyzetet, és a rendezett horgászat érdekében természetesen együttműködnek a fehérvári szervezettel.

Már kötöttek is egy megállapodást, amelynek értelmében a két szervezet, amely horgászjegyeket árul a Dunára, egy évig minden bevételét visszaforgatja a Duna halállományának őrzése, a halőrök fizetése, felszerelése, a haltelepítés, a horgászat kulturált feltételeinek megteremtése és biztosítása érdekében.

Hamarosan pedig újabb változások várhatók a horgászvilágban. A MOHOSZ a hírek szerint azt tervezi, hogy jövőre, azaz 2017-ben felülvizsgálja a természetes horgászvizek felosztását, a horgászegyesületek szervezetét. Nyilván az idei tapasztalatok alapján is.

Az előzetes elképzelések szerint mind a Dunán, mind a Tiszán három-három szakaszt alakítanának ki. Vagyis kevesebb szakasz kezeléséről kellene gondoskodni. Ugyancsak átalakítanák, még inkább területi alapokra helyeznék a horgászegyesületek szervezetét. Most ugyanis előfordul olyan, hogy például a Velencei-tavi horgászegyesületnek vannak hódmezővásárhelyi és pesti tagjai is.

Várhatóan egyszerűbb és átláthatóbb lesz tehát a horgászok szervezeti rendszere a jövő esztendőre.


Legolvasottabb

1
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
2
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
3
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
4
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
5
Már kézben vannak az első jogosítványok
labdarúgás
Rangadót vesztett az U19-es együttes
Bajnokok Ligája / 4 órája
Nem bírt a Dortmund az APOEL-lel
A Real Madrid és a Tottenham Hotspur szintén döntetlent játszott, a Manchester City legyőzte a Napolit.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesapánk, *SCHMIDT BÉLA* életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 20-án 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BOGNÁR ISTVÁN* 73 éves korában örökre megpihent. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
női vízilabda / 6 órája
Holnap újabb hazai bajnoki
Gallai Péter
DKKA / 6 órája
Tízperces fekete lyukakat mellőzni!
JANKÓ ÁRPÁD
Hibátlanul szerepeltek / 6 órája
Fölényes győzelmekkel tértek haza
Gallai Péter
edzőváltás / 6 órája
Kanadai edző a Bikáknál
Csillagok háborúja / 7 órája
Megvan, mi lesz a Han Solo-film címe
jubileum / 7 órája
Hajnalig tartó bulival ünnepelt a Delta Rock Band
BALLA TIBOR