Hírek

2014.04.13. 15:10

Jótékonysági muzsikaszó

Németh Irma kezdeményezésére 1996-ban rendezték az első adománykoncertet.. Tizenharmadik alkalommal a Szent Pantaleon Kórház Gyermekosztályának ajánlották fel a teljes bevételt.

A gyakorlott színházjáró elégedetten távozhatott a Bartókból az előadás után (Fotó: Ónodi Zoltán)

Képzeljék el, hogy csütörtökön délután az evangélikus templom bejáratánál állnak sorba, hogy bejussanak tömegben a Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója fővédnökségével a Móricz Zsigmond Általános Iskola által megrendezett komolyzenei koncertre! Sajnos ezt valóban csak elképzelni tudja a többség, hiszen nemes cél ide, vagy oda, meglehetősen gyér érdeklődés kísérte az eseményt. Az eset házigazdái, Pocsai Dóra és Móricz Máté így aztán hiába szólították színpadra egymás után az önzetlen fellépőket, a bevétel vélhetően nem éri majd el a várakozásokat.

Elsőként, a hazai pálya előnyét kihasználva a rendező Móricz iskola kockás ingesei, Dolce Kamarakórus állt a publikum elé az ötletgazda, Németh Irma vezetésével. A kiskamaszok a meglehetősen nehéz Tóth Péter szerzemény, a Hajnalban a csillagok után már vidáman ringatóztak C.M. Weber Csónakon című kompozíciója közben. A Wesley-Da Capo Művészeti Iskola tanárai: Kurina Laura (cselló) és Matolcsi Katalin (zongora) meglehetősen nehéz darabot választottak, így felüdülést jelentett az Egyesített pedagóguskórus (Dózsa, Lorántffy, Móra, Móricz és Vasvári iskolák) műsora, Quodlibet szolmizálós kánonja és a Németh Irma hárfajátékával kísért Japán népdal. Gyönyörű lírai pillanatokkal ajándékozta meg közönségét a Sándor Frigyes Zeneiskola két pedagógusa Tótin Katalin (zongora) és Tótin István (fagott) Eugene Bozza Aria című művének előadásával. A tulipánokkal és más friss virágokkal megrakott oltár elé utánuk a Quintia zenekar (Beke Beáta, Kurina Laura, Németh Irma, Péter Kata, Pocsai Mária) lépett a közönség és láthatóan önmaguk nagy örömére. Ormánsági népdalokkal és saját feldolgozásukkal, az Érzés című egyveleggel kötötték le immáron sokadszor a nézők érdeklődését. A folytatásban is mét a Sándor Frigyes Zeneiskola tanárai, Mészáros Melinda (harmonika) és Váriné Pásztor Magdolna (fagott) álltak a zeneszeretők elé. A remek harmonikás méltó partnerre talált, ez jól kivehető volt már az Anselma Veit: Ballade de la Coccinelle interpretálása alatt is, de kiteljesedni az egyik kedvencében, az elmaradhatatlan Tango du Chet-ben tudtak igazán. Le is aratták a megfelelő sikert.

Az est vendégművésze egyben a koncert csúcspontjának is mutatkozott. Az egykori Móriczos diák, Teleki Gergő (zongora) tehetségének és szorgalmának köszönhetően igencsak kinőtte magát a zenei pályán, sikert sikerre halmoz a fiatal művész. Nem meglepő tehát, ha olyan zeneszerző művét választotta, akinek darabjait csak a legjobbak, a legbátrabbak merik elvállalni. A komolyzene death-metal szerzőjétől, Liszt Ferenctől a Mefisztó keringőt adta elő magával ragadó energiával, könnyedséggel, átéléssel és profizmussal, hogy beleremegett a sokat megért Stainway. Aki elmulasztotta ezt a fellépését, nem maradt le teljesen, hiszen május végén a Bartók színpadán ad önálló koncertet a városból elszármazott remek muzsikus.

Kiváló érzékkel ebbe a hangulatba tervezték Dr. Sipos Edith, a kórház gyermekosztája vezetőjének köszönő szavait, aki háláját fejezte ki a szervezőknek és a fellépőknek. Elárulta, a bevételből várhatóan infúziós pumpát kap majd az általa vezetett osztály.

Az esemény zárásaként hangulatos minikoncertet adott a Saxofon Bird band, vagyis Balogh Krisztián (tenor szaxofon), Balogh Zoltán András (alt szaxofon), Farkas Márk (cajon), Hegyi Zoltán (basszusgitár), Mukli István (szoprán szaxofon), Tótin István (bariton szaxofon). A dobbal és basszusgitárral kiegészült szaxofon quintet azesti repertoárja a következőképp nézett ki: Sydney Bechet: Petite Fleur, Hütten: Charleston, Evergreen, Newman: If I didn t have you, mindezek természetesen Balogh Zoltán András hangszerelésében, remekül előadva. A csodás tavaszi hangulatú, vidám fellépést zajos sikerrel, tapsviharral hálálta meg a közönség.

Az ötletgazda Németh Irma úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a jótékonysági rendezvény bevételének átadása április 15-én, kedden 13 órakor lesz a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályán. Akkor véglegesen kiderül, hogy mire fordítják a kórházban az összegyűlt 111 300 forintot.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!