Hírek

2014.12.23. 15:30

Jóság és szeretet övezte a karácsonyi adománygyűjtő akciót Kulcson

Civilek szeretetteljes gondolata, jótékony érzése hívta életre a Kulcs a szívedhez programot, amellyel a kulcsiak tíz falubeli családnak, szülőknek és gyermekeknek a szívéhez találták meg a kulcsot.

Körmendi Erzsébet

A karácsony csodája egy nappal az ünnepek előtt beköltözött tíz kulcsi család otthonába, akik (bízunk benne) hálás szívvel gondolnak azokra, akik ötlettel, felajánlással, gyűjtéssel, vagy bármi módon hozzájárultak ahhoz a jelentős pakkhoz, amelyet az ajándékosztó különítmény tagjai szállítottak ki nekik pénteken. A kezdeményezők, szervezők szerettek volna a háttérben maradni, mert ahogyan fogalmaztak: nem ők a fontosak, hanem az, hogy boldoggá tegyenek embereket.

Tartós élelmiszereket, tésztákat, olajat, lisztet, cukrot, kakaót, szaloncukrot, üdítőket, mézet és még számos finomságot tartalmazott a szeretetcsomag, amit ifjabb Jobb Gyula és az adományosztó különítmény többi tagja kiszállított tíz családhoz péntek délelőtt (Fotó: Ady Géza)

Jobb Gyuláné meséli, hogy baráti beszélgetés közben vetődött fel az adományozás gondolata, aztán egyre csak nőtt, terebélyesedett az „adni jó” érzése a kulcsiakban. Felajánlás disznótoros ételekre ugyanúgy lehetett licitálni, mint nagyon sok más adományra a jótékonysági bálon, amelynek teljes bevételét a helyi családoknak ajánlották fel. A remek hangulatú árverésen minden helyi volt – bor, házi pálinka, a festő kör, illetve a Kézműves Egyesület tagjainak alkotásai, asztalterítők, torta, sütemény, forralt bor, az iskolaigazgató Budai Árpád által készített fa játékok, Páhi Péter munkái, a Carpe diem Alapítvány adományai... és még sorolhatnánk a kedves gesztusokat, a kalapács alá került falubeli különlegességeket. A gyűjtés nyomán jelentős összeget, ötszázezer forintot költhettek „szeretetcsomagra”. Ami a jószívű emberek jóvoltából gyarapodott... A rácalmási Pomóthy Attila kedvezményesen adta az alapvető élelmiszereket. A kulcsi pizzériás tésztát ajánlott, Posch Csilla üdítőkkel járult hozzá, a méhész Hídalmási család pedig finom mézet tett a csomagba, amely nőttön nőtt... került bele szaloncukor, kakaó, tea, csülök, üdítő, olaj, tea, tészta és más finomság, és a gyerekeknek külön ajándékkal, életkoruknak megfelelő játékkal kedveskedtek az adományozók.

A tíz családot az iskola és az óvoda javaslata alapján választották ki, mondta Fejes Ottóné Editke, aki szintén tagja volt a tegnapi ajándékosztó különítménynek. Hozzátette: ezentúl minden évben megszervezik a Kulcs a szívedhez adománygyűjtést, mert felemelő boldog érzés volt. Reméli a családok is örömmel fogadták, mert ők bizony nagy szeretettel gyűjtötték, szervezték, vásárolták, vitték a karácsonyi csomagot. Két családhoz kísértük el őket, őszinte érzésekkel és nyitott szívvel.

Fejes Brigitta örömmel adta át az ajándékokat Horváth Erzsébetnek, aki mögött ott bújik a kislánya, Veronika t (Fotó: Ady Géza)

Horváth Erzsébet otthonában melegség és béke honolt. Kisebbik lánya, Veronika házi feladat készítéssel foglalatoskodott éppen, anya mögé bújva figyelte, hogy mi történik. Az ajándék őt is kicsalta rejtekhelyéről – kíváncsian kukkantott ki, szeme felcsillant a becsomagolt doboz láttán, megköszönte és beszaladt vele a szobába. Az édesanya elérzékenyült amikor magához ölelte az adományosztók közül Fejes Brigittát. Aztán mesélt az ünnepi vacsoramenüről, a karácsonyi kívánságlistákról, és azt mondta: három éve laknak a faluközpontban, és évről évre egyre inkább megtapasztalják a kulcsiak összetartását, segítőkészségét.

Ősi Réka, Gergő és Viktor gyermeki izgalommal tépte le a karácsonyi csomagolópapírt az ajándékról, amit az ünnepekre vitt el hozzájuk a kulcsiak Jézuskája.

Horváth Mónika és Sábics Gábor otthonában várakozásteljesen ülték körül a gyerekek a konyhaasztal, Réka, Gergő és Viktor boldogan bontotta az ajándékot – nemcsak a kislány ujjongott, hanem a fiúk is, amikor meglátták a gumikészletet amiből karkötőt készíthetnek. Ez a készlet volt az egyik kérésük karácsonyra, és lám, teljesült már az ünnepek előtt is. Az édesanya is szívvel mond köszönetet: – nagy segítség ez a csomag a háztartásban is. Jó érzés, hogy a falubeli emberek gondolnak ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!