Hírek

2017.02.02. 19:35

Jó irányban halad az iskola

Dunaújváros - Zemankó Zoltán október óta vezeti igazgatóként a Dunaferr iskolát. Terveiről beszélgettünk.

Balla Tibor

- Teljesen váratlanul nem ért a kinevezés, hiszen az idő múlásával előbb utóbb várható volt, bár nem törvényszerű. Teljesen más a feladat, más szemléletmódot igényel. Nem a végrehajtó, sokkal inkább a célok kitűzője. Nagyon szerettem a helyettesi székben ülni és dolgozni. Kicsit furcsa ez a helyzet, és ha őszinte vagyok magamhoz, akkor a napok még mindig a tanulással telnek. Sok újdonságot jelent számomra, hiszen ilyen mélységig nem láttam bele az iskola életébe, nem volt feladatom. A sporton keresztül viszont sikerült olyan tudást szereznem munkaügy, gazdasági kérdésekben, amit tudok most hasznosítani.

- Folytatja az elkezdett utat, vagy vannak új tervek?

- A Dunaferr iskola egy ízig-vérig szakképző iskola, puritánabbul szakmunkásképző. Azt az irányt, amire hatvan éve ráállították az iskolát, azt tartani kell, nem szabad megváltoztatni. Vannak alapvető nevelési és szakmai értékek, amik évtizedes múlttal és jó gyakorlattal rendelkeznek. Az iskola arculatát átformálni ilyen módon nem szabad. A Dunaferr egy nagyon sikeres intézmény. Ezt igazolja a végzett, elhelyezkedő szakemberek száma, és a szakmai versenyeken elért eredményeink. Jó szakmai munka folyik az iskolában. Vannak nekem is önálló gondolataim, és van, ami hozzám közel áll. A sport az életemben komoly szerepet tölt be, igyekszem ezt a munkámba is átültetni. Szeretném ezt a sok gyereket megmozgatni időnként, bevonni őket sportos programokba. Az alapvető szakmai értékeken és célokon nem szeretnék változtatni, de lehetnek olyanok, amiken igen. Együtt kell dolgoznunk a többi szakképző intézménnyel, egy célt kell megvalósítanunk. Nem kell versenyhelyzetbe kerülni velük. Szeretném, ha innen jó minőségű, a munkaerőpiac számára hasznos szakemberek kerülnének ki. Legyen jó befektetés az államnak, legyen jó befektetés a szülőnek, hogy ide jár a gyerek. A jó befektetés pedig az, ha az itt megszerzett szakmáját pénzre tudja váltani, és a befektetés térüljön meg a végén. A Dunaferr iskola lehet a legjobb szakképző iskola a városban, ez a törekvésünk, ez egy jó szemléletmód, de nekünk partnerként együtt kell működnünk a többi iskolával.

A rendvédelmi szakos hallgatóknak dr. Simon Sándor főtörzszászlós tart órát a Dunaferr iskolában
Fotó: Ady Géza

- A rendvédelem marad a zászlóshajó?

- A rendvédelem egy kicsit mostohagyerekünk volt kezdetben, de ma már látjuk, hogy nagyon népszerű terület lett. Kezdetben a hasznossága sem volt megfelelő, amíg három évvel ezelőtt nem lett ágazati képzés. Ma már könnyen megtelnek az osztályok. A kormány abbéli ösztöndíjrendszerrel megtámogatott szándéka, hogy a szakemberképzést erősítse, kicsit kiegyenlíteni látszik az arányokat.

- Az infrastruktúra megfelelő?

- Köszönhetően a minisztériumnak és a Szakképzési Centrumnak, megoldódni látszanak a több éves problémák a villamos tagozatnál. Egy nyolcvanmilliós pályázatnak köszönhetően sikerül egy felújítást megvalósítanunk. Március elején elkezdődhetnek a munkálatok. Most nagyon jókedvűen tudok az infrastruktúráról beszélni, hiszen felújítják a tetőszerkezetet mindkét tagintézményünknél, és pályázati forrásból százkilencvennégy napelem kerül az intézmény tetőszerkezetére. Úgy látszik, nagyon jó irányt vett a Szakképzési Centrum irányítása. Jut pénz a centrum iskoláiba, és az oktatás minősége javul. Ami az elmúlt években nem valósult meg, most varázsütésre a helyére kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!