Hírek

2010.01.30. 03:29

Jegyzőváltás Baracson - Dr. Horváth Zsolt sok mindent tanult az elődjétől

Baracs - Jegyzőváltás volt a községben: Juhász Imréné - aki négy évtizeden keresztül töltötte be ezt a posztot Baracson - nyugdíjba ment, helyére az aljegyzőt, dr. Horváth Zsoltot választották. Az új jegyző első éve kihívásokkal teli, mozgalmas időszak lesz.

nincs nev

- A szegedi egyetemen végeztem jogász szakon, de soha nem akartam ügyvédbojtár lenni - mondja Horváth Zsolt. - A diploma megszerzése előtt, hat éve kerültem Daruszentmiklósra, a polgármesteri hivatalban dolgoztam hatósági ügyintézőként. Kétezerhat év végén pályáztam meg Baracs az aljegyzői állását.

Juhász Imréné volt a jegyzője a falunak, a keze alatt tanultam bele a munkakörbe. Talán azért vettek fel, hogy a nyugdíjazás előtt álló jegyző kinevelje az utódját, így belső emberként nekem volt a legnagyobb esélyem, amikor távozni készült és meghirdette az önkormányzat a jegyzői állást. Idén január tizenhatodikán neveztek ki, akkortól vagyok jegyzője Baracsnak.

- Úgy hallottam, Ön nem is baracsi?

- Daruszentmiklóson lakom, mert ott hitel nélkül tudtam házat venni magamnak, amikor odakerültem. Nincs is messze, egyelőre kerülni kell a hatoson, de ha elkészül a két falut összekötő út, akkor valóban mondhatjuk, hogy itt van a szomszédban. Az úttervek évekkel ezelőtt elkészültek, és remélem, hamarosan meg is épül. Ha a képviselőtestület egyetért azzal, hogy Előszállás csatlakozzon a Kisapostaggal közös baracsi intézményi társulásunkhoz, akkor nagy hasznát vennénk az összekötőnek.

- Befogadták a baracsiak?

- Úgy érzem, hogy kezdenek elfogadni, és jól érzem magam itt. A megítélés azon múlik, hogy miként végzem a munkám - az a feladatom, hogy a jogi hátteret biztosítsam minden esetben, és ez nem lakóhelyfüggő. Az elődömtől tanultam az alapigazságot: jegyzőt csak a jogszabály védi meg . Négyévente választás van, ha a jegyző valami miatt nem szimpatikus a polgármesternek, és előtte nem tartotta be a jogszabályokat, akkor beleköthetnek.

- Mit tanult még az elődjétől?

- Nehéz kiemelni bármit, de például a költségvetési koncepció készítésekor olyan ellenőrzési trükkökre okosított ki, amelyeket csak évek alatt, a gyakorlatban lehet elsajátítani.

- Sok a teendője?

- Idén lesz bőven feladat. Készül a költségetés, utána az intézményi társulás előkészítése, majd az országos, ősszel pedig a helyhatósági választás lebonyolítása vár rám. Lejár az ÁMK igazgatójának a megbízatása, és, ha Előszállás csatlakozik, akkor a közoktatás kereteit muszáj lesz újragondolni. Közben a pályázatokra is figyelni kell. Tehát nem lesz egyszerű kezdés...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!