Hírek

2016.03.24. 19:36

Japán látogatás a Móriczban

Dunaújváros – Japán magyarországi nagykövete képviseletében látogatást tett a Móricz Zsigmond Általános Iskolában szerdán a kulturális attasé, Shimada Rjúszuke.

Balla Tibor

Az eseményt Németh Irma, a Magyar-Japán Baráti Társaság helyi vezetője szervezte, aki az iskola tanára, és ő maga is háromszor járt Japánban, a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjaként. Az esemény apropóját az adta, hogy kiállítás nyílt az iskola aulájában, ahol Inujama város több japán iskolája diákjainak rajzait állították ki. A dolog kölcsönös, tavaly 28 Móriczos diák is küldött kiállítani valót Japánba. A lépcsőfordulóban saját, japán témájú rajzaikat állították ki, a könyvtárban pedig Németh Irma japán tárgyai, kimonó, papucs, képeslapok tekinthetők meg. Az eseményen japán dalokkal fellépett az iskola Dolce kamarakórusa is.

Az attasé így fogalmazott: – Magyarország és Japán eleve baráti kapcsolatot vállalt a jövőre vonatkozóan, és remélem, hogy mostantól még sok éven, sok évtizeden át mélyülni fog a két ország közötti bizalom is. Elmondhatjuk, hogy ebben az értelemben a két ország kölcsönös cserekapcsolatai miatt a mostani kiállítás igazán mélynek, jelentősnek tekinthető.

Beszédet mondott Gombos István humán alpolgármester is. „Minden kép egy üzenet, de ennél még több, hiszen ha már gyermekkorban kaphatunk egy szeletet más kultúrákról, az jelentősen formálja és szélesíti a világról alkotott képünket, gyarapszik tudásunk, és növeli a befogadóképességünket! A japán kultúra olyan gazdag és színes, hogy bőven van mit megmutatni, így pedig még izgalmasabb, hogy a gyermekek nézőpontjából, az ő szemszögükből láthatjuk mindezt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!