Hírek

2012.11.21. 21:09

Ivóvíz - Még sokáig jó helyzetben?

Mezőfalva – Hazánkban a legtöbb helyen nem csak iható, de kitűnő minőségű is a víz. Most még. A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete közgyűlést rendezett a szomszédban – és ott mást is hallottunk.

Pekarek János

Azt hinné az ember, hogy a kútfúrás egyszerű mesterség: a kellő helyen kell behatolni a földbe, és már kész is.
– De vajon a most meglévő, ám nem pótlódó vízkészletet teljes egészében felhasználhatja- e a mai nemzedék? – kérdezi Dudás György, a ceglédi VIKUV Zrt. munkatársa, aki Líbiában találkozott e problémával. Ahol a hetvenes években kutat fúrt: a Szaharában! A sivatag alatt óriási vízkészletek rejtőznek, csakhogy azok nem töltődnek fel újra. Azóta, mióta azokat a kutakat Dudás úr megfúrta, a vízszint száz méterrel lejjebb szállt...

Képzelhető a végkifejlet. Korábban Mongóliában, majd Kuvaitban, később Etiópiában, de még Namíbiában is dolgoztak magyar kútfúrók, mert honfitársaink világszerte igen nagy hírnévnek örvendenek ebben a szakmában. Nagyobbnak, mint amennyire ezt a legtöbben az itthoni helyzet alapján gondolni merészelnénk. Idehaza ugyanis Kumánovics György, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke szerint egyáltalán nem rózsás a helyzet. Míg a rendszerváltás környékén a frissen fúrt kutaknak 10-15 százaléka volt illegálisan készített, addig mára a „feketefúrás” aránya elérte 90 százalékot!

 

Kovács Farkas Péter a mezőfalvi üzemben, a kútfúráshoz szükséges csöveket gyártó gépsor mellett (Fotó: Vohlmann György)

– Képzetlen a kútfúrók többsége, és kockára teszik a hazai vízkészleteket. Ami pedig stratégiai készlet, és egyre fontosabb lesz, ahogyan fogy és szennyeződik az iható vízkészlet! – figyelmeztet mindenkit az egyesületi elnök. Annyira, hogy egy Mezőfalván működő, német-magyar kft. egyik találmánya, a speciális PVC tekercselt vízszűrő igen nagy érdeklődést keltett még Abu Dhabiban is.

– A víz stratégiai cikk világszerte, és egyre inkább az lesz! – jelenti ki a cég vezetője, Simon Zsolt. – Magyarország még jó helyzetben van, másokhoz képest. Ha nem herdáljuk el a vízkincsünket, akkor ez még sokáig így is maradhat. Csakhogy a felső víznyerő réteg máris sok helyen vegyszerekkel szennyezett, az Alföld nagy területein pedig nem csak nitrátos, hanem néhol arzénes is a víz! – jegyzi meg Simon Zsolt. Ezért van nagy jelentősége az olyan találmányoknak, mint az a PVC-szűrő.

A cég 2009 óta egymillió eurós beruházással épített új üzemeket Mezőfalva határában, a kútfúráshoz, kútépítéshez szükséges anyagok, illetve a földhő hasznosításához szükséges berendezéseket gyártására. Utóbbi avatása hetek kérdése: azzal újabb 40 ember kap munkát a mostani 42 mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!