Hírek

2016.01.11. 19:37

István végső küzdelméről - Kínában tudnának segíteni rajta, tíz és félmillióért

Dunaújváros - Segítsünk, hogy megérhesse harmincadik évét címmel már írtunk legújabb támogatottunkról.

Pekarek János

Nagyon rokonszenves vendégünk volt hétfőn a szerkesztőségben. Pecsét Istvánnak hívják. Igen, ő az a 28 (március 12-én már 29) éves fiatalember, akinek gyógykezelésére lapunk is újabb gyűjtőakciót indított. Már az is rendkívüli bátorságra vall, hogy felajánlotta és meg is tette: bebuszozik a belvárosba és eljön szerkesztőségünkbe. Istvánnak ugyanis gyakorlatilag nincs immunrendszere. A szervezete nem tud védekezni még egy megfázás ellen sem.

Ehhez képest 15 éves kora óta Crohn-betegségben szenved (a kórt a felfedező orvosról nevezték el, semmi köze a krómhoz), amiből 2013 októberében sárgaság, májon belüli epeút elzáródás, 2014 novemberében májátültetés következett. A friss máj kilökődésének megakadályozására olyan gyógyszereket kell szednie mindmáig, amik elnyomják immunrendszerét. Csakhogy... A máj átültetésekor az orvos már látta, hogy daganatok vannak István testében.

Pecsét István szeretne harmincéves lenni. Még van rá esélye. Fél évig. Fotó: Zsedrovits Enikő

Ehhez képest 2015 februárjában csak volt egyetemi társainak gyűjtéséből mehetett soron kívüli, magán PET CT-vizsgálatra, és 2015. áprilisában operálták meg a nyirokcsomók rákos áttétei miatt. Majd újabb három hónap kihagyás következett a magyar egészségügyben, mire 2015. júliusában öthetes, mindennapos sugárkezelésre befeküdhetett a kaposvári kórházba. (Korábban kemoterápiás kezelést javasoltak orvosai, ezt azonban István a hatalmas kockázatok miatt nem vállalta.) A sugárkezelés hatására a daganatok zsugorodtak, de nem tűntek el a szervezetéből, mutatta ki a 2015. novemberi (...) CT-vizsgálat.

Ezzel kimerültek a hazai orvostechnológia lehetőségei. Még gyógyszereket sem szedhet immunrendszere legyengítése miatt. Meséli mindezt a szerfölött jóképű és betegségeihez képest egyenesen jókedvűnek mondható, a helyi kereskedelmi szakközépiskolában érettségizett, majd a miskolci egyetemen bánya- és geotechnikai mérnökként 2013-ban diplomázott, a bólyi kőbányában bányavezetőként három hónapot dolgozott fiú. Három hónapot dolgozott betegségéig. Két éve munkanélküli. Most haldoklik.

Szüleivel él, albérletben. Édesapja asztalosmester, édesanyja is abban a vállalkozásban dolgozik. Két testvére van. A családnak nincs pénze külföldi gyógykezelésre.

Kezelési lehetőség Kínában kínálkozik legközelebb. Hét olyan egészségügyi centrum van a világon, ahol még tudnának segíteni rajta. Egy Kínában, egy Japánban, öt az Egyesült Államokban. A kínai a legolcsóbb.

Az kijönne mintegy tíz és félmillió forintból. Egy angliai internetes oldalon eddig majdnem hatszázezer forint gyűlt össze számára. Fél éve van. Megmondták a kínai Fuda központ orvosai, akik Budapestre jövet megvizsgálták: fél év múlva annyira leromlik az állapota, hogy már nem tudnak segíteni rajta. A kezelés tulajdonképpen (nagyon leegyszerűsítve) arról szól, hogy hasfalán keresztül megfagyasztják a rákos helyeket, mínusz 40 fokra, majd lézerrel hirtelen felmelegítik azokat: ettől a ráksejt elhal. Elhalhat. István ül a számítógép előtt, levelezik, szervez, támogatókat keres. Küzd.

Szerintem: segítsünk!

Pecsét István története fent van egy internetes oldalon.

Támogatja őt (kampányszervezéssel és igazolások kiadásával) a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány is. Az alapítvány felajánlotta bankszámlaszámát a gyűjtéshez: OTP 11736037-20550332. A számlára küldött juttatásokhoz a közlemény rovatba írják oda: Pecsét István javára!

Ez az alapítvány már nem közhasznú. Ha van olyan közhasznú alapítvány, amely felajánlaná bankszámlaszámát a gyűjtéshez, az nagy segítség lenne!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!