Hírek

2011.10.12. 02:29

Ismét lezárják a Kallóst

Dunaújváros - Nem kényelmi okokból, hanem társasházuk, otthonuk védelmében emelték fel hangjukat a Kallós Dezső utcában lakók a hétfői fórumon. A jegyző ott helyben döntött...

Körmendi Erzsébet

Statikai problémák miatt záratta le 2005-ben az önkormányzat a Kallóst, mert a lakóházak megsüllyedtek az utcában, derült ki a körzet önkormányzati képviselőjének, Kismoni Lászlónak a történetismertetőjéből. Az akkori szakvélemény szerint: nagy valószínűséggel a szóban forgó falmozgás az épület alatti altalaj megváltozott teherbírásának a következménye, és nem zárhatók ki a további épületmozgásból származó elmozdulások .

Szendrődi Tibor, az önkormányzat városüzemeltetési és fejlesztési igazgatóságának megbízott vezetője szerint nincs kapcsolat az utca újbóli megnyitása és az épületmozgások között. Az igazgató forgalomszámlálási adatokra hivatkozott, mint mondta, kollégái júliusban és szeptemberben reggel illetve délután két-két órát voltak kint, és akkor 100-150 személyautó, valamint 3-5 teherautó közlekedett az utcában. A lakók szerint ez vicc - meg kell nézni a kocsisorokat műszakváltáskor. Szendrődi Tibor további vizsgálatokat ígért, valamint elmondta: a közgyűlés megerősítésével az önkormányzat pályázni szeretne a belterületi utak felújítására, és azon lesz, hogy a Kallós is része legyen a pályázatnak. Az útburkolat megerősítésével, parkolók építésével megvalósulnának azok a tervek, amelyeket a jelzőlámpás kereszteződés kiépítésekor, 2007-ben elfogadtak, és maradhatna a közlekedők számára nyitott az utca.

Az önkormányzati indokokkal szemben álltak a lakók érvei. Elhangzott: évekkel ezelőtt a társasház fizette a megsüllyedt épület helyreállításának költségeit - ki vállalja most a felelősséget, illetve a későbbi költséget, ha ismét megmozdulnak a falak, illetve károk keletkeznek? Mert szennyvízgondok vannak, és ami a legsúlyosabb: egyre több repedést fedeznek fel a falakon - ami talajmozgásra utal. Az egyik lakó szerint a forgalom okozta rezgések igenis hatnak a talajra, a házfalakra, ez egyszerű fizika.

- Miről beszélünk? Egyértelmű, hogy vissza kell zárni az utcát, ha emberek értékeiről van szó, amivel nem állhat szemben az a háromperces kerülőút, amit az autósoknak meg kell tenniük a piac felől! - nyomatékosította a mondandóját a hozzászóló.

Szendrődi Tibor azt mondta a fórumon: teljesen új információkkal szembesült.

Májusban a DVCSH kérte a közlekedésfelügyeletnél az útakadály eltávolítását a Kallós végéből. Dr. Kukorelli Sándor jegyző azt mondta, intézkedik, hogy a DVCSH állíttassa vissza a betontömböket. Az utca visszazárása után megvizsgálják a lakók által felvetett problémákat, és a vizsgálati eredményekről hasonló fórumon tájékoztatják az érintetteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!