Hírek

2015.07.13. 15:33

Integrált szakképzési központ - A Bánki és a főiskola számára is előnyös lehet az együttműködés

Dunaújváros - Nem a főiskola gyakorló iskolájaként működik majd szeptembertől a campusra költöző Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola. Az intézmény továbbra is önálló marad.

Szabó Szabolcs

A múlt héten hivatalossá vált, hogy a szeptemberi tanévet már a Dunaújvárosi Főiskolán kezdi meg a Bánki középiskola. Az együttműködés pontos kereteiről a főiskola tájékoztatta lapunkat.

Egyedülálló Integrált Szakképzési Központ létrehozását határozta el Dunaújváros meghatározó felsőoktatási és szakképzési intézménye, a Dunaújvárosi Főiskola és a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola, új nevén: Dunaújvárosi SZC (Szakképzési Centrum) Bánki Donát Gimnáziuma és Középiskolája. Az országosan is egyedülálló kezdeményezés keretében a szakképző iskola a főiskola A épületébe költözik, melynek anyagi feltételeit a főiskola az EMMI Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap e célra benyújtott és elnyert pályázata biztosítja. A két oktatási intézmén szoros együttműködését az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkársága is támogatta.

Az így létrejövő partneriskolai együttműködés kiszélesíti az oktatásban és a kutatás-fejlesztésben lévő lehetőségeket és jobb körülményeket teremt a szakképzésben. Az Integrált Szakképző Központ szakmai programjának fejlesztése számos közös projekttel gazdagítja a régió K+F+I életét áll a közleményben, amely arra is kitér, hogy a Bánki Donát Gimnázium és Középiskola nem gyakorló iskolaként működik majd, hanem önállóságát megtartó, és a felsőoktatáshoz, valamint az iparhoz szorosan kötődő képzési helyként, amely már a középfokú oktatásba frissen belépett diákoknak is tud életpálya modellt kínálni.

Szeptembertől jóval nagyobb forgalomra lehet majd számítani a főiskola A-épülete előtt. Fotó: Ady Géza

A 2015/2016-os tanévtől, vagyis szeptembertől kezdődő együttműködés főbb előnyei között említik, hogy az integrált szakképző központ többszintű oktatást valósíthat meg, a középiskolától a főiskolai alap és mesterképzéseken keresztül, a kooperatív-duális képzés rendszerében. A végzett szakemberek helyben, akár a főiskola partnercégeinél is találhatnak munkát. A szakközépiskola pedig az eddigieknél lényegesen jobb feltételek között, a campus területén belül, modern, XXI. századi körülmények között működik majd.

Az integrált szakképzési központ létrehozását támogatta dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke, dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. Czomba Sándor, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselője és Cserna Gábor , a város polgármestere is.

Az eduline.hu információi szerint július 23-án húzzák a ponthatárokat a 2015-ös felvételin.

Az alap- és osztatlan szakok nagy részén a határt az adott szakon rendelkezésre álló férőhelyek száma és a jelentkezők pontszáma határozza meg. Tehát a utolsóként felvett leendő hallgatópontszáma lesz az idei ponthatár.

A Dunaújvárosi Főiskola a 2015/2016-os tanévre is hirdet pótfelvételit alap- és mesterszakokra, felsőoktatási szakképzésre. Jelentkezni a www.felvi.hu elektronikus felvételi rendszerében lehet majd július végétől augusztus elejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!