Hírek

2016.02.15. 18:39

Kézilabdapálya méretű sportcsarnokot szeretnének építeni

Rácalmás - Két tervezett beruházás, a ravatalozó és a sportcsarnok látványterveivel ismertette meg az érdeklődőket a terveket készítő Zsigmond László, Rácalmás főépítésze.

Körmendi Erzsébet

A sportcsarnok látványterveit is bemutatta Zsigmond László, Rácalmás főépítésze a múlt heti közmeghallgatáson.

A kegyeleti szempontból méltatlan ravatalozó helyett újat szeretne építtetni Rácalmás önkormányzata. Az elkészült tervekkel - amelyeket Zsigmond László főépítész mutatta be múlt héten - a püspökség és a helyi plébános is egyetértett. A 30 méter hosszú épületnek a templomtól körülbelül 60 méterre találtak megfelelő helyet a temetőben, tengelyét a sírkert középső bejárata felé tájolták. A lélekharang-toronnyal ellátott építmény főbejáratán át megközelíthető ravatalozóhoz 120 négyzetméteres fedett előtér és további 200 négyzetméteres - szertartásokra is alkalmas - burkolt tér tartozik majd, amelyet négy hársfával szegélyeznek. A sportpálya felől lesz a hátsó, úgynevezett gazdasági bejárata az épületnek, amely a vizesblokkhoz, a tárolóhelyiséghez és a kegyeleti hűtőkhöz vezet.

A tervezett csarnok hátsó, a Barina patakra néző traktusát mutatja, amelyhez két szabadtéri pálya is tartozik majd. Fotó: Illusztráció, Zs.e.

Az önkormányzat idén szeretné elkezdeni a sportcsarnok építését, a létesítményt a Béla köz felől - a művelődési ház parkolója mellett - lehet megközelíteni, és a Tolsztoj utcán keresztül lehet elhagyni. A három funkciója közül az egyik az iskolai testnevelési órák megtartása lesz: egyszerre három osztály tornázhat ott, hat öltöző biztosítja a szükséges hátteret. A kézilabdapálya méretű és kifutókkal ellátott küzdőtér szintjét az alagsorba tervezték, viszont az előtérből lesz megközelíthető. A kétszáz férőhelyes lelátó galéria és az öltözők is az előtérből nyílnak, így a diákok már váltócipőben, átöltözve léphetnek be a pályára. Hátul kis tornaterem (10+20 méteres) is lesz, külön bejárattal, hogy edzések, vagy más kisebb program miatt ne kelljen az egész épületet kinyitni. Ezen a hátsó ajtón keresztül lehet majd kimenni a csarnokból a külső pályákhoz. Az edzőteremhez a lelátó alatti részen külön öltözők tartoznak majd, plusz a sportcsarnoknak ezen a részén található a szertár és a külső szertár, a műhely, az elsősegély szoba. Az impozáns csarnok hátsó, Barina patak felőli részéhez terveztek két szabadtéri pályát, közülük egyik, a görpálya alapja már elkészült. A szabadtéri pályák alatt rézsűt alakítanak ki egészen a patak partjáig, növényekkel beültetett parkos részt hoznak ott létre, ahol akár kocogni is lehet majd.

Az impozáns ravatalozó, lélekharangtoronnyal, nyitott előtérrel

A rácalmási sportcsarnoknak a tornaórákon kívül még két fontos funkciót kell betöltenie. A sportkörök mérkőzéseinek, edzéseinek, valamint sportrendezvényeknek szolgál helyszínéül. A települési rendezvényeket - például iskolai tanévnyitót, bálokat - is rendezhetnek ott. Rendezvény esetén összesen 900 ember befogadására lesz alkalmas, ennek megfelelően alakítják ki a menekülési utakat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!