Hírek

2012.12.06. 22:10

Hulladékból alapanyag - gyárat avattak Mezőfalván

Mezőfalva – A magyar gazdaság fő kitörési pontja az innovatív zöld gazdaság! – jelentették ki csütörtökön egy gyáravatás résztvevői.

Pekarek János

Műanyagpalackból világszínvonalú granulátomot tudnak előállítani! Átadták ma este Mezőfalva határában a Budafilter `94 Kft. petpalack-feldolgozó üzemét. A létesítmény az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Az első pályázatot 2010-ben adták be, telephely-fejlesztésre (a szomszédban üzemel egy rokoncég: a GWE-Budafilter Kft. kútfúró-anyagokat gyártó vállalkozása). Végül több, technológia-fejlesztési pályázattal és két magánbefektető részvételével összességében 570 millió forintért készült el a gépsoraiban és szemléletében is hipermodern üzem, mondta el az avató ünnepségen Simon Lajos ügyvezető igazgató, feltaláló és ötletgazda. Az avatáson, mint egy kolléga találóan megjegyezte, feltűnően magas volt az egy négyzetméterre jutó államtitkárok száma...

 

Egy munkás, L. Simon László, Simon Lajos és Lenner Áron Márk az új granulátum-előállító üzemben (Fotó: Vohlmann György)

Ott volt L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Balás-Piri László, a Regionális Fejlesztési Holding stratégiai igazgatója, a felügyelő bizottság elnöke. Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója. Nem különben ott volt Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, aki újabb harminc munkahelynek örülhetett községe határában.

Az üzemavatás előtti percekben Papp József, a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézetének docense mondta el, hogy ez a fejlesztés: innovációk sorozata! Ez a fajta fejlesztés három szempontból is figyelemreméltó. Először: Simon Lajos feltalálta a műanyagpalackok zsugorításának technikáját. Majd kitalálta, hogy postán, a vállalkozás költségére elszállíthatják hozzá a zsugorítmányt. S végül olyan minőségű granulátumot tud előállítani ebből, ami még a Coca Colának sem sikerült, mondta a docens. Az avatás résztvevői egyetértettek abban, hogy ez a fajta hulladék-újrahasznosító technológia kitörési pontot jelenthet a magyar gazdaságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!