Hírek

2017.04.19. 14:50

Hubert Ilona 52 éve dolgozik - Kossuth Zsuzsanna-emlékérmet kapott

Dunaföldvár - 52 éve dolgozik az egészségügyben a dunaföldvári Sütő Imréné Hubert Ilona gyógyszertári asszisztens, akinek munkáját nemrég Kossuth Zsuzsanna-emlékéremmel ismerték el.

L. Mészáros Irma

Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban tartott Kossuth Zsuzsanna-emléknapi rendezvényén adták át neki az elismerést azon kollégáival együtt, akik több mint negyven éve vannak egészségügyi pályán, és jelenleg is aktívak.

Hubert Ilona, a vecsési lány stewardess szeretett volna lenni, de édesanyja nem engedte a veszélyesnek tűnő pályára. Fehér köpenyes, tiszta szakmát gondolt ki a lányának, s éppen volt üres állás a helyi patikában. A gyógyszertári asszisztensek képzése annak idején a gimnáziumi érettségit követően kétéves szakiskolában történt heti két alkalommal. - Érdekes munka. Nem gondoltam, hogy ennyire meg fogom szeretni - mondja, s hozzáteszi, hogy az elején többször sírva ment haza. Kemény, szókimondó, de jó ember volt az első főnöke. Bizonyára beavatásként egy alkalommal azt a feladatot kapta tőle, hogy addig keverje a krémet, amíg fokhagyma szagú nem lesz. Keverte, kavarta türelmesen, nagy elszántsággal, de sehogy se érezte azt a várva várt szagot. Munkatársai elkezdtek kuncogni. Akkor jött rá, hogy ez beugratás. Az érzékeny lelkű lánynak akkor fájt ez, ma jó sztoriként meséli.

Elhivatottság, a szakma és az emberek szeretete kell ahhoz, hogy több mint öt évtizeden át ugyanazt a munkát végezze. Soha nem keltem úgy, hogy utálok bemenni dolgozni - fogalmazza meg a magyarázatot.

Sütő Imréné Hubert Ilona több mint öt évtizede végzi e munkát Fotó: L. Mészáros Irma

Azt állítja, mindig jó főnökei voltak, de bizonyára az ő természete is hozzájárult és hozzájárul a munkahelyi jó viszonyhoz. Férjhezmenetele után Debrecenben, egy kétműszakos kórházi patikában dolgozott. Ezt nehéz, de jó iskolának tartja utólag is. Sütő Imréné jobban szereti azt a gyógyszertárat, ahol személyes kapcsolat is van a beteggel. Huszonhét évvel ezelőtt költözött gyermekeivel Debrecenből Dunaföldvárra, s azonnal állást is talált Nagy Sándor gyógyszertárában. 2004-ben ment nyugdíjba, de közben tulajdonos- és névváltozás történt. Jelenleg a Platán gyógyszertár alkalmazásában áll. Nyugdíjasként mindössze egy félévi otthonlét után folytatta a munkát - először félállásban, most teljes munkaidőben.

Hogy meddig? Ameddig szükség van rám. Munkatársaim nem éreztetik velem, hogy ennyi idős vagyok, mindenben számítanak rám - mondja mosolyogva. Aki ismeri, tudja, hogy Sütőné Ica rendkívül aktív életet él. Túrázik, színházba, kirándulni jár, tagja a helyi DunaTúra és a Kertbarátok Városvédő Egyesületének, és két online nyugdíjasklubnak is, amelyeknek tagjaival évente két alkalommal háromnapos kiránduláson találkozik. S bár gyermekei már nem Dunaföldváron laknak, de természetesen meghitt, jó kapcsolatot ápol a szolnoki gyermekvédelemben dolgozó lányával, a Székesfehérváron kontaktmenedzserként tevékenykedő fiával és három unokájával.

A hetvenéves Ica, aki mindig kiegyensúlyozott, türelmes, szeretettel beszél munkájáról. Hogy mit csinál egy gyógyszertári asszisztens? - Régebben pirulákat is készítettünk, ma már ritkábban. De kenőcsöket, porokat rendszeresen. A mi feladatunk az előkészítés, feltöltjük a gyógyszereket, a szakasszisztens a betegeket is kiszolgálja. Gyakran kérnek tanácsot is az ismerősök, bíznak a szakmai tapasztalatomban, tudásomban. Sok minden változott az évtizedek során. Jóval több gyógyszer van forgalomban, naponta többször érkezik szállítmány a különböző nagykereskedőtől. Változtak a törvények, a gyógyszerkiadási rendeletek - sorolja. S felidézi Nagy Sanyi bácsi szavait: Ha nincs beteg a patikában, akkor is lehet munkát találni.

Különös Sütő Imréné életpályáján, hogy egykor a budapesti Kossuth Zsuzsanna Leánygimnáziumban érettségizett, s most, Kossuth Zsuzsanna születésének kétszázadik évfordulóján elhivatottságáért megkapta az emlékérmet.

Precizitás, türelem, kiegyensúlyozottság, fegyelmezettség, figyelem, empátia, a szakma és az emberek szeretete szükséges ehhez a munkához. S mindez munkaviszonya ötvenkettedik évében is megvan Sütő Imréné Hubert Ilonában. Ezért is méltó Kossuth Zsuzsanna szellemi örökségéhez.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!