Hírek

2014.05.27. 14:55

A szakember úgy véli, az iskolai papírgyűjtés nem fog megszűnni

Mezőfalva - Öntsünk tiszta vizet a pohárba, avagy: tegyünk tiszta papírt a kosárba! Számos gyűjtéses kérdést igyekeztünk tisztázni.

Horváth László

A mezőfalvi Petőfi Sándor iskola tanulói, Futó Szabina, Kolompár Martin, Fekete Noel, Volent Gábor, Horváth Zita, Pörgye Dorina még lelkesen gyűjtenek

Közel tizenhét tonna papírt gyűjtöttek az iskolások - szól a múltheti történések mezőfalvi krónikája. A szülői munkaközösség által szervezett akcióban évről évre rekordokat döntöget az összehordott hasznosítható hulladék mennyisége. A megmozdulás hangulatát azonban beárnyékolta az új törvényi szabályozás, melynek következménye lehet, hogy a társadalmi segítség évtizedek óta mélyen berögződött formája 2015-től megszűnik. A mostani gyűjtésen a szülők többségének az volt a véleménye, ha a gyerekeké nem lehet, inkább a kazánban landol majd a papír.

Elképzelhető, hogy az eddigi megszokott beidegződéseinket felül kell írni? Több kérdésre is kerestük a választ. Megszűnik-e 2015-től az iskolai papírgyűjtés? Miért kell az intézményeknek kizárólag a közszolgáltatónak adni 2015-től a szelektív hulladékot? Miért nem értékesíthetik piaci alapon? Akkor jelenleg hogy gyűjthetnek szabályosan az intézmények papírt? A helyzet pontosabb megértésében a 125 településen szolgáltató Vertikál Nonprofit Zrt. haszonanyag koordinátora Orsósné Horváth Boglárka volt a segítségünkre:

Egyértelmű válasz az első kérdésre rögtön az elején nem adható. Visszatérünk rá a beszélgetés végén. A másodikat illetően: jogilag mindig is a közszolgáltató tulajdona volt, csak eddig a média ennek nem kerített nagy feneket, így senkit nem érdekelt. Tömören: az intézmény nem kereskedhet más tulajdonával. Az intézmények, mint iskola sehogy nem gyűjthetik szabályosan! A legfontosabb, hogy a megfelelő engedélyekkel és tárgyi feltételekkel rendelkező társaság szervezze a gyűjtést. Jogilag a gyermekek által összehordott szelektív hulladék a Közszolgáltató tulajdona.

A megállapításokból következik társaságunk álláspontja és az általunk szervezett papírgyűjtés módja: a közszolgáltató szervezi a gyűjtést, és csak bizonyos időre egy-két nap kihelyezett gyűjtőpontot (konténert) alakít ki. A közszolgáltató a KLIK megalakulása óta inkább iskolai alapítványokkal szerződik. A szerződés azt tartalmazza, hogy az intézmény biztosítja a helyet, az felel a gyűjtőedények épségéért, megközelíthetőségéért.

- Cégünk a gyűjtési akcióért cserében támogatja a gyerekeket. Iskolai szemléletformáló programokat szervezünk, ÖKO játszóházat telepítünk ki. Szolgáltatási területünkön minden Intézménynek megadjuk a lehetőséget az együttműködésre. Vannak egyedi igények is, de eddig mindig sikerült közös nevezőre jutnunk. Számos helyen nemcsak akciószerű gyűjtést végzünk, hanem egész évben, folyamatosan biztosítjuk a gyerekek szelektív hulladékgyűjtését. A PET palacknak van a legnagyobb sikere. Ez a kezdeményezés más környezetvédelmi programokkal kiegészítve több intézményt juttatott hozzá az ÖKO iskola, óvoda cím elnyeréséhez. Visszatérve az eredeti kérdésre, úgy vélem, az iskolai papírgyűjtés nem fog megszűnni, hiszen az egész ország érdeke a minél nagyobb mennyiségben begyűjtött hasznosítható hulladék. Sajnos nem tudom megjósolni, hogy a támogatási forma hogyan alakul, ám az biztos, hogy az akciók alatt nagy mennyiségű szelektív hulladékhoz jutnak a közszolgáltatók, és ezzel közelebb kerülünk az uniós kötelezettségek teljesítéséhez is - zárta ismertetőjét Orsósné Horváth Boglárka.

A cikk végén már csak egyetlen kérdés marad: Sikerül-e törvényekkel és tudatos neveléssel az évtizedek alatt beidegződött szemléletet megváltoztatni?

Ám erre majd a társadalom adja meg a választ.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!