Hírek

2016.01.10. 16:10

Hótaposó gyalogösvények

Dunaújváros – A pluszfokok megtették a magukét hóeltakarítás terén a hétvégén. De messze még a tél vége! Jó tudni: a lakóknak is vannak ilyen teendői.

Körmendi Erzsébet

A járdák esetében főszabály, hogy az ingatlanok tulajdonosának (kezelőjének, tartós használójának, haszonélvezőjének) kötelessége az ingatlannal határos járdaszakasz hótakarítása és síkosságmentesítése. A többszintes épületek, háztömbökben élőknek a lépcsőházak előtti, melletti részeken kívül gondoskodniuk kell a szomszédos terület, épület közötti gyalogút téli takarításáról fele-fele arányban.

Az üzleteknek, szórakozó, vendéglátó és egyéb árusítóhelyeknek is akad dolguk, ugyanis nyitvatartási idő alatt az üzletet használó, eltérő megállapodás esetén a tulajdonos köteles tisztán tartani a járdát. A letakarított havat úgy szabad elhelyezni, hogy az ne zavarja a közlekedést. A hóeltakarítás közösségi érdek. A szabályokat megszegővel szemben százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Ha valaki megsérül, például mert elcsúszik a lépcsőház előtti jégen, gondatlanság miatt polgári peres eljárásban kérheti a kártérítést.

Hosek Lajos és Papp Károlyné takarította a havat múlt héten a Vasmű úti lépcsőház előtt
Fotó: Ady Géza

A tulajdonosoknak joguk van szerződéssel mást megbízni a téli munkálatokkal, és attól kezdve a felelősséget sem ők viselik. Társasházak esetén fontos tudni, hogy a közös képviselőnek ez a feladat – ha erről nincs külön személyre szóló megbízása – nem személyes kötelessége, hanem a társasház lakóinak közös feladata és felelőssége! Ezért a társasházak vagy megbíznak valakit ezzel a tevékenységgel, vagy felosztják a munkát a lakók egymás között.

Viszont az önkormányzatnak is vannak teendői a hótakarítással, síkosságmentesítéssel. A város kezelésében álló utak, kerékpárutak rendben tartása például az önkormányzat feladata, valamint azoknak a járdaszakaszoknak a megtisztítása, amelyekre senki másnak nincsen takarítási kötelezettsége. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésével Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-t bízta meg.

Háromméteres szélességben

A hóeltakarítási kötelezettség csak abban az esetben vonatkozik az egész járdára, ha annak szélessége nem éri el a három métert. Természetesen az ennél szélesebb gyalogutakon is el kell lapátolni a havat, és csúszásmentesíteni. Viszont nem a járda teljes szélességében kell ezt a feladatot elvégezni, hanem csak háromméteres sávban. A munkát a lakók is feloszthatják maguk között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!