Hírek

2017.06.20. 18:50

Hosszú kánikula lesz ez! Javulásra egyhamar nem számíthatunk: éjjel sem lesz hűvösebb...

DUNAÚJVÁROS A vakációzó gyerekek kivételével valószínűleg senki nem várta ezt a kissé korán érkezett hőhullámot...

Pekarek János

Jelentős hőhullám kezdődött! - szögezte le a cáfolhatatlan, tapasztalati tényt az egyértelműség kedvéért szakértőnk, dr. Pintér Ferenc, a budapesti Meteoklinika vezetője lapunknak tegnap délután.

Amikor szerkesztőségünkben 34 Celsius-fokot mutatott a hőmérő...

S javulásra egyhamar nem számíthatunk: az előrejelzések szerint (amelyek, sajnos, csak kismértékben térnek el egymástól...) ugyanis legalább tizenhárom napos lesz a hőhullám, tehát legalább július 2-ig eltart. Ez idő alatt akár 38 fokra is emelkedhet a hőmérséklet a jövő héten kedden, szerdán. A legrosszabb hírünk pedig, hogy éjszaka sem nagyon fog a levegő 20 fok alá hűlni, ami különösen gyötrelmessé teszi majd a létezést a lakótelepek panelházaiban.

Sztrukics Szabolcs, Kovács Boglárka, Tóth Norbert, Radványi Eszter a strandon

Pintér doktor egyebek között arra figyelmeztet minket, hogy ebben a hőmérsékleti tartományban már nem csak akkor kell szervezetünk rendellenes viselkedésével számolnunk, ha közvetlen napsugárzásnak tesszük ki magunkat, hanem akkor is, ha árnyékben, vagy fedett helyen tartózkodunk.

A napsütéstől ugyanis napszúrást kaphatunk, ami ugyancsak nem veszélytelen, de sapkával, kalappal védekezhetünk ellene - a tartósan magas hőmérséklet viszont hőgörcsöt, hőpangást is okozhat, ami akár életveszélyes is lehet!

Különösen az idősebbeknek kell figyelembe venniük, hogy halaszthatatlan ügyeiket lehetőleg a reggeli vagy kora délelőtti órákra időzítsék, vagy késő estére: az alacsonyabb hőmérsékletű órákra halasszák. Semmiképp se tartózkodjanak hosszabban a tűző napon, és mindenképpen gondoskodjanak a kellő folyadék-bevitelről, valamint: a sóutánpótlásról! Az izzadással ugyanis nem csak folyadékot, hanem sót, ásványi anyagokat, nyomelemeket is veszítünk. Ezért ajánlatos alacsony cukortartalmú gyümölcslevet inni, vagy sózott vizet fogyasztani!

Ha az óvintézkedések ellenére mégis rosszullét, netán eszméletvesztés következne be, akkor igenis: vegyük azt komolyan, és hívjunk mentőt, vagy kérjünk orvosi segítséget! Ezzel életet menthetünk!

A kiderül.hu következő nyolc napra vonatkozó adatai szerint a legfontosabb információ mindenképpen az, hogy a nappali csúcshőmérséklet ebben az időszakban nem süllyed harminc fok alá: 31 és 36 Celsius-fok között változik majd.

Csapadékot csak szerdán és pénteken várhatunk: előbb zivatart, majd záport.

Az igazán rossz hír, hogy az éjszakai minimumhőmérséklet sem lesz kevesebb 16-22 foknál ezen a héten. S el ne felejtsük: néhány órás szüneteket kivéve minden nap égetni fog a Nap...

 

– Vízparton nyilván kibírhatóbb lenne ez a hőség, de azért elég jól viselem. Nincs légkondicionáló a munkahelyemen, így  inkább a folyadékfogyasztásom fokozásával igyekszem védekezni a nagy meleg ellen.

Horváth András

fejlesztéstechnikus

– Imádom a nyarat, ez a kedvenc évszakom! Légkondicionáló helyett inkább ventilátorral hűtöm magam, és a tűző napról árnyékba húzódva kímélem a szervezetemet a rekkenő hőségtől.

Nagyné Betty

látszerész eladó

– Néhány gombóc fagylalt kiválóan hűsít. Nem szeretem a túl meleg időjárást, ilyenkor az otthonomban egész nap megy a ventilátor. Jövő héten vízpartra utazom, oda viszont dukál a jó idő!

Zagyi Ida

pultos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!