Hírek

2017.06.22. 14:55

Hőségriadó van! Legyenek körültekintőek!

DUNAÚJVÁROS A szokottnál korábban, de cseppet sem váratlanul megérkezett hozzánk a hőség.

Pekarek János

Másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére június 22. (csütörtök) nulla órától június 26-án (hétfőn) 24 óráig dr. Szentes Tamás, az országos tisztiorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

A hőségre való tekintettel a dunaújvárosi önkormányzat is megteszi a szükséges intézkedéseket. Hétköznapokon a polgármesteri hivatal valamennyi mosdóját az ügyfelek rendelkezésére bocsátják, műanyag poharakat is elhelyeznek ott, hogy vizet ihassanak a látogatók. A hivatal A épületének földszintjén, a díszteremben folyamatosan működtetik a légkondicionálót: ezt a helyiséget valamennyi látogató (a közelben sétálók is) rövid időre igénybe vehetik a felfrissülésre.

Ugyanaz a cél, más eszközzel... Fotó: Ady Géza

A hőségriadó ideje alatt naponta 11 órától 17 óráig locsolóautó hűsíti majd a város útjait.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy a meleg időjárás alatt fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet.

Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, és figyeljenek bőrük védelmére is. Javasolják napvédő krémek alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését. Amennyire tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Hőségriadó esetén az ISD Dunaferr Zrt. a munkavállalóknak óránként legalább öt-tíz perces pihenőt biztosít, tudtuk meg a cégtől. Ha szükséges, ennél hosszabb pihenő is igénybevehető. A pihenőidőkben minden munkahelyen igény szerinti mennyiségben elérhető a 14-16 Celsius-fokos ivóvíz, mint védőital. Ahol ez nem biztosítható, ott hűtött ásványvizet kapnak a munkavállalók, amit pihenőidejükben komfortklímájú pihenőhelyen fogyaszthatnak.

Kültéri munkatevékenység esetén munkaszervezési intézkedésekkel biztosítják, hogy a munkavállalók minél kevesebb időt töltsenek napon, különösen a legkritikusabb órákban, 11 és 15 óra között.

Kiss Lőrinc, Hartmann Balázs, Hartmann Dani, Paddi Boldizsár szervezetük lehűtése közben

A pihenéshez, lehűléshez szükséges feltételeket a pihenőhelyekre telepített klímaberendezések folyamatos ellenőrzésével, karbantartásával biztosítja a munkáltató. Minden munkahelyen biztosított a mosdóhelyiség, ahol lehetőség van a hidegvizes arc- és kézmosásra.

Az ISD Dunaferr Zrt. elsősegélynyújtásra üzemi mentőszolgálatot tart fenn, amely a nap 24 órájában hívható a cég 41-04-es belső hívószámán.

A nagy hőség elsősorban a gyermekek és az idősek szervezetét viseli meg. Különösen a vakációba feledkezett gyerekek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a rendszeres vízivás fontosságáról: amikor szomjúságot éreznek, rendszerint már késő, akkor erős fejfájás, émelygés jelentkezik. Rendszeresen igyunk vizet, gyümölcslevet, és (fontos!) ügyeljünk a sóutánpótlásra, mert az izzadással sót is veszítünk! Furcsán hangzik, de érdemes megsózni az ivóvizet: ezzel pótoljuk az elveszített ásványi anyagok nagy részét, csökkentjük a szomjúságérzetet!

Rendkívül fontos, hogy viseljünk valamilyen fejfedőt: kendőt, sapkát, kalapot, lehetőleg napszemüveggel együtt. Ajánlatos a könnyű, szellős ruházat viselése - ám kerüljük el azt, hogy túl sok testrészünk, bőrfelületünk maradjon szabadon, mert nem csak a bőr leégését kockáztatjuk, hanem a hőfelvétel is nagyobb ebben az esetben!

AMERIKAI SEGÍTŐK ÉRKEZNEK HOZZÁNK

Önkéntes felajánlásuknak köszönhetően rövidesen városunkba érkezik az Amerikai Egyesült Államok Kansas államából egy keresztény csapat.

Tájékoztatásuk szerint a dunaújvárosi Golgota Gyülekezet szolgálatát fogják segíteni a városban.

A körülbelül tíz emberből álló csoporttal találkozhatunk majd, miközben vizet osztanak az utcán, vagy lufikat ajándékoznak a gyerekeknek, de terveik szerint szemetet is szednek majd egy-egy adott városrészben.

Megítélésük szerint ahogyan Jézus is meglátogatott különböző városokat, és ott nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is megmutatta szeretetét, úgy ők ebben is szeretnék őt követni, és részt vesznek a város megszépítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!