Hírek

2013.10.18. 05:57

Horgászparadicsom volt

Adony – Hamarosan lejár az egyéves megbízása a Líviai-tavak üzemeltetőjének. A helyreállítás hosszabb idő lenne.

Pekarek János

– Próbáljuk elkerülni a legnagyobb bajokat, például a gátszakadást! – mondta Lévai Ferenc, a rétimajori Aranyponty Halászati Zrt. tulajdonosa, akit az Adony határában fekvő Cikolai-, avagy Líviai-tavak kezelőjévé nevezett ki az állam. A korábbi üzemeltető idején ugyanis a mintegy háromszáz hektáros tórendszer annyira leromlott, hogy érdemi változásokat eddig alig-alig sikerült elérni, tette hozzá Lévai. 

A halgazdálkodási szakember, aki nemzetközi hírű haltenyésztési és kutatóközpontot, idegenforgalmi bázist épített ki a Sárbogárdhoz közeli Rétimajorban, megjegyezte azt is, hogy a több mint százéves halastavaknál (amelynek neve is egy Habsburg-hercegnőre utal) legalább tíz éve nem volt komolyan vehető gazdálkodás, de még állagmegóvás sem.


Kocsis László halász a Líviai-tavaknál, néhány mázsa ponttyal (Fotó: Ady Géza)

 

Lévai szerint a három naqgyobb tóból álló rendszer gyakorlatilag egybeszakadt, a zsilipek, egyéb berendezések tönkrementek. A halállomány leromlott, a ragadozók elszaporodtak, a nádasok is gondozatlanok. 

Lévai úgy tartja, hogy a Líviai-halastavakból a környék egyik, ha nem a legszebb szabadidőközpontja lehetne. Kialakításához azonban az állami tulajdonban lévő tavaknál hosszabb időre szóló üzemeltetési szerződés kellene. Egy halgazdálkodási periódus is minimum három évig tart... 

Úgy hírlik, jegyezte meg a halasgazda, hogy hamarosan kiírják a pályázatot a Líviai-tavak üzemeltetésére. Ha az megjelenik, akkor az Aranyponty Zrt. tulajdonosa valószínűleg megpályázza e tavakat. De azután is még évekig tartó munkába kerül, míg a Cikola-puszta mellett lévő tórendszerből újra a horgászok és kirándulók kedvelt, színvonalas szolgáltatásokat nyújtó célpontja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!