Hírek

2013.05.21. 16:37

Honvédelem napja - 1992 óta ez az évforduló az övék

Dunaújváros - Görgey serege 1849-ben, május 21-én vette vissza a császáriaktól Buda várát. 1992 óta ekkor ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját. Nálunk koszorúzással, megemlékezéssel.

Pekarek János

Megemlékező koszorúzással kezdődött a Magyar Honvédelem Napja kedden, május 21-én délelőtt tíz órakor a városi 1848-as emlékműnél.

A szokásokhoz híven a dunaújvárosi Honvéd Nyugállományúak Klubjának tagjai, ezúttal a Rudas középiskola diákjainak társaságában helyezték el koszorúikat az emlékművön, Budavár 1849-es visszavétele azóta is sokat vitatott hadműveletének évfordulóján.

Csécs István nyugállományú alezredes a honvédklub ünnepi megemlékezésén a honvédelem napján (Fotó: Lázár Zsolt)

Hiszen azon a 164 évvel ezelőtti tavaszon Komáromtól kellett visszafordulnia a Görgey vezette, Bécs felé tartó  honvédseregnek, hogy Buda várát visszavívja. A hadmozdulat kritikusai szerint az osztrák főváros felé kellett volna tovább támadni, ezzel arra kényszeríteni a császáriakat, hogy  Magyarországról kivonják haderejüket.

Mi, utódok, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megmondjuk, mi lett volna helyes?

Ahogyan Csécs István, a Honvéd Nyugállományúak Klubjának  vezetője a kedd délutáni klubösszejövetelen rövid beszédében elmondta, a  Heintzi császári altábornagy által kiválóan megerősített Buda várát (Pest terrorágyúzása után) minden valószínűség ellenére mindössze tizenhét nap alatt elfoglalta. Ezzel az ország egyik legfontosabb, már akkor összesen százhetvenezer lakost számláló városkomplexuma, Pest-Buda került magyar kézre.

Mégis ezen a napon veszett el a magyar szabadságharc ügye. Mégpedig nem Bécs ostromának elmulasztása miatt. Hanem azért, mert Ferenc József császár 1849. május 21-én állapodott meg I. Miklós orosz cárral Varsóban arról, hogy segít leverni a magyarok függetlenségi küzdelmeit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!