Hírek

2015.12.04. 05:56

Holttestet találtak a Mezőfalván leégett hétvégi házban (frissítve)

Mezőfalva-Szőlőhegy – A szomszédok arra ébredtek Mezőfalva-Szőlőhegy Pálinka során, hogy lángokban áll K. Pista bácsi szerény hajléka.

Körmendi Erzsébet

A Pálinka soron egy körülbelül huszonöt négyzetméteres téglaépület borult lángba, a ház födémszerkezete is beszakadt. Három szolgálatba tartó dunaújvárosi hivatásos tűzoltó érkezett ki elsőként a helyszínre, akik gyors felderítésükkel segítették a nem sokkal később kiérkező egységek beavatkozását - kaptuk a tájékoztatást a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. 

A helyszínre hajnalban elsőként kiérkezett három tűzoltó közül ketten, Sudár Mihály és Sudár János a mezőfalvi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai, és miután értesítést kaptak a tűzesetről, gyorsan a megadott címre siettek. A kiérkezésükkor a lakásnak használt hétvégi ház teljes terjedelmében égett, a tetőszerkezet gerendái már leszakadtak. A helyszínen tapasztaltakat, az épület nagyságát és a tűz kiterjedését telefonon jelezték a megyei műveletirányítási ügyelet felé, ahol a kollégák rádión tájékoztatták a vonuló egységeket. A nem sokkal később Dunaújvárosból érkező hivatásos tűzoltók a lángokat rövid idő alatt elfojtották. Az oltási munkálatok közben a körülbelül húsz-harminc centiméter vastag törmelék átkutatása során egy elhunytat találtak az épületben. A tűz keletkezésének okát, körülményeit a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség vizsgálja.

Késő délelőtt már csak a nézelődők, az utcabeliek szóbeszédének tárgya volt a tragikus eset. A helyszínt szalaggal határolták körbe, ne mehessenek be illetéktelenek. A rendőrség gyűjtötte az információkat, illetve az önkormányzat egyik dolgozója „Belépni tilos, omlásveszély...” táblát rögzített a kapura. Szükséges az óvintézkedés, mert Mezőfalvának ezen a problémásnak tartott külterületi részén tartani lehet attól, hogy illetéktelenek napok alatt széthordják a holmikat, és kutakodás közben bajuk eshet... A kiégett építménnyel szembeni, az út túloldalán lévő takaros házban lakó Baki Istvánnéval beszélgetve kiderült, hogy szerencsétlenül járt K. Pista bácsi a hetvenes éveiben járhatott, több mint tíz éve a feleségével költözött ki Szőlőhegyre, az asszony azonban már évekkel ezelőtt elhunyt. Az idős férfi egyedül élt a kis házikóban – eddig.

– Pista bácsi tegnap vett egy gázpalackról működtethető fűtőtestet, esetleg az okozhatta a bajt, ki tudja hol szerezte. Fél öt felé ébredtem, felhúztam a redőnyt, akkor láttam, lángol a ház. De robbanást nem hallottunk. – Némileg furcsálltuk is a testvéremmel, hogy egyszerre kapunk sms-t ilyen korai időpontban, ám amint elolvastuk a központi ügyelet üzenetét már fordultunk is vissza az autóval, hogy felkeressük a robbanás helyszínét – elevenítette fel a történteket lapunknak Sudár János hivatásos tűzoltó, aki testvérével, Mihállyal és Horváth Mirkóval ért elsőkét a helyszíne.

– Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a központi ügyelettel, megpróbáltunk minél több hasznos információt továbbadni a kollégáknak. Körbejártuk a robbanás helyszínét, ám azt tapasztaltuk, hogy védőfelszerelés nélkül nem mehetünk be a romos épületbe. Mire a helyszín körbejárásával végeztünk, már meg is érkeztek a kollégák Dunaújvárosból – tette hozzá Sudár János, aki elmondta: önkéntes tűzoltóként havonta átlag három riasztást kapnak, zömében segítségnyújtáshoz, kisebb tűzesetekhez, tarlóégetéshez hívják őket. De többször előfordult, hogy fémtolvajok okoztak problémát illegális, tűzveszélyes tevékenységükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!