Hírek

2017.07.14. 15:55

Hogy ne történjen tragédia: figyelem a Duna mentén

DUNAÚJVÁROS Bár első látásra a Duna folyam békésnek tűnik, ám veszélyes és kiszámíthatatlan, vallja Varsányi Gyula, a helyi Vízirendészeti Rendőrőrs őrsparancsnoka.

Szabó Szabolcs

„Hazánk szabadvizeiben évente mintegy 350 ember veszti életét (Duna, Tisza, Balaton, folyók, tavak, bányatavak, patakok stb...). A tragédiákat a szabadvizekben való fürdésre vonatkozó írott és íratlan szabályok figyelmen kívül hagyása, a gondatlanság, a figyelmetlenség, vagy éppen a felelőtlen magatartás okozza." - olvasható az öntől kapott tájékoztató füzetben. Valóban ennyire felelőtlenül használjuk a szabadvizeket? - kérdeztük a dunaújvárosi vízi rendőrőrsön Varsányi Gyula rendőr alezredest.

- Én úgy vélem, hogy egy ember halála is sok. Sajnos már idén is számos tragédia történt. Ezek megelőzhetőek lennének. Tapasztalataink szerint általában nem az úszni nem tudó emberek kerülnek bajba. Rendre olyan emberekkel történik baj, akik a rokonok, hozzátartozó emberek szerint is jó úszók. Ám a szabadvizek, így a Duna is másként működik, mint egy kontrollált uszodai medence. A Dunában is számtalan olyan kiszámíthatatlan sodrással, örvénnyel és egyéb olyan akadállyal - gondolok itt például egy farönkre - is találkozhat a gyanútlan fürdőző, amelyre nem számít. A másik fontos tanulság: a tragikus események rendre nem a Duna folyam közepén, hanem a parttól pár méterre történnek. Tehát érdemes vigyázni és betartani a szabályokat. A Duna mellett is számos kijelölt fürdőhely van, ezek egyike például a dunaújvárosi Szalki-szigetnél található szabadstrand is, amelyen gyakorlott vízimentők figyelik a vízfelületet. Mi csak ezeket ajánljuk fürdéshez, strandoláshoz.

Varsányi Gyula arról is beszélt, hogy az elmúlt években, nyári időszakban senki nem fulladt bele a Dunába a Dunaújváros melletti partszakaszon, ez a figyelmes és körültekintő szolgálatnak is köszönhető, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrsének vízijárőrei látnak el. - Sok feladatunk van. A jelenleg hatályos halászati és horgászati törvény értelmében ellenőrizzük a horgászokat is, de a mi feladatunk figyelni a vízi közlekedést is. Az ISD Dunaferr kikötője hazánkban meglehetősen nagy forgalmúnak számít, emellett több cég foglalkozik vízi áruszállítással, egyéb vízi munkákkal. A nyári hónapokban sokan magán vízi járműveikkel is közlekednek. Itt el kell mondanom, hogy e járművek használói egyre tudatosabbak, ritkán találkozunk szabálytalanságokkal - tette hozzá Varsányi Gyula, akit a Duna melletti nyári fesztiválok adta feladatokról is kérdeztünk: - A DUDIK Fesztivál idején és most a Rockmaraton alatt is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy lehetőleg senki ne menjen bele a Dunába. Bódult állapotban pedig főként ne tegye ezt. Kollégáinkkal részt veszünk a ma kezdődő fővárosi vizes világbajnokság biztosításában is.

Varsányi Gyula rendőr alezredes szerint legtöbbször éppen a gyakorlott úszókat éri baj a Dunán, hiszen kiszámíthatatlan a folyam Fotók: Zsedrovits Enikő, SzSz

A helyi Vízirendészeti Rendőrőrs rendőrei rendszeresen járőröznek szolgálati területükön, amely Ercsitől egészen Baracs és Dunaföldvár határáig tart.

Varsányi Gyulától arra is kíváncsiak voltunk, hogy például a sokak által látogatott kisapostagi partszakaszon, vagy a rácalmási kőhídnál található homokos, kavicsos területen szabad-e a strandolás. - Az említett kisapostagi partszakaszt nyaranta sokan látogatják. Alacsony vízállásnál itt közvetlenül a part mellett nem tilos a fürdőzés, de nagyon kell figyelni. Az említett rácalmási mellékág azonban egy veszélyes szakasz, ott semmiképp nem ajánlott a strandolás.

TANÁCSOK, AMELYEKET ÉRDEMES MEGFOGADNI

Hazánk szabad vizekben - folyók, tavak - rendkívül gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb módon történő hasznos eltöltésére. A nyaralásukat a vízparton eltölteni szándékozó baráti társaságoknak és családoknak azonban számolniuk kell az előre nem kiszámítható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény, mentőgallér vagy karúszó használata.

Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek. Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg sekély vízre érnek vagy ameddig megérkezik a segítség. Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mély vízbe.

Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt. Ne étkezés után közvetlenül menjenek úszni, fürdeni. Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízi járművekről, fürdőeszközökről (vízibicikli stb.) való hirtelen vízbeugrást. Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mérjék fel a várható veszélyeket (szélerősséget, ebből fakadó sodródást, a meder jellemzőit, a vízmélységet és a vízhőmérsékletet). Fürdőeszközön ne aludjanak el.

Tilos fürdeni: hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén; egészségre ártalmas vizekben; a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mélyvíz határáig; ahol azt tiltó tábla jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!