Hírek

2014.01.29. 16:00

Kinek kell takarítania a behavazott járdákat a városban?

Dunaújváros - Általánosságban a tulajdonosok feladata a síkosságmentesítés, persze van számos eset, amikor a rendeletalkotó másként rendelkezik.

Körmendi Erzsébet

 

Tiringer Tamás a társasházak megbízásából csúszásmentesítő anyagot permetez a járdára, hogy gyorsan olvadjon a hó, a jég (Fotó: Ady Géza)

A járdák esetében főszabály, hogy az ingatlanok tulajdonosának (kezelőjének, tartós használójának, haszonélvezőjének) kötelessége az ingatlannal határos járdaszakasz hótakarítása és síkosság-mentesítése. A többszintes épületek, háztömbökben élőknek a lépcsőházak előtti, melletti részeken kívül gondoskodniuk kell a szomszédos terület, épület közötti gyalogút téli takarításáról fele-fele arányban.

Az üzleteknek, szórakozó, vendéglátó és egyéb árusítóhelyeknek is akad dolguk, ugyanis nyitvatartási idő alatt az üzletet használó, eltérő megállapodás esetén a tulajdonos köteles tisztán tartani az előtte lévő járdát.

A letakarított havat úgy szabad elhelyezni, hogy az ne zavarja a közlekedést.

A hóeltakarítás közösségi érdek. A szabályokat megszegővel szemben százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Ha valaki megsérül, például mert elcsúszik a lépcsőház előtti jégen, a gondatlanság miatt polgári peres eljárásban kérheti a kártérítést. A tulajdonosoknak joguk van szerződéssel mást megbízni a téli munkálatokkal, és attól kezdve a felelősséget sem ők viselik. Társasházak esetén fontos tudni, hogy a közös képviselőnek ez a feladat ha erről nincs külön személyre szóló megbízása nem személyes kötelessége, hanem a társasház lakóinak közös feladata és felelőssége! Ezért a társasházak vagy megbíznak valakit ezzel a tevékenységgel, vagy felosztják a munkát a lakók egymás között.

Az önkormányzatnak is vannak teendői a hótakarítással, síkosságmentesítéssel. A város kezelésében álló utak, kerékpárutak rendbentartása például az önkormányzat feladata, valamint azoknak a járdaszakaszoknak a megtisztítása, amelyekre senki másnak nincsen takarítási kötelezettsége. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt-t bízta meg.

Csak egy sávban takarítják a járdát! Miért nem az egészet? - kérdezi egy olvasónk.

Nos, megkérdeztük.

A hóeltakarítási kötelezettség akkor vonatkozik az egész járdára, ha annak szélessége nem éri el a három métert.

Természetesen az ennél szélesebb gyalogutakon is el kell lapátolni a havat, és csúszásmentesíteni, viszont nem teljes szélességben, hanem csak háromméteres sávban.

A munkát a lakók is feloszthatják maguk között

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!