Hírek

2014.03.11. 18:05

Hódok: jöttek és rágtak

Dunaújváros-Adony - Ceruzaként elrágott parti fák az adonyi öbölben: hódok járnak oda, s borogatják vízbe a ligetet...

Pekarek János

 

Kirágott, vízbedőlt fák szívszorító sora ad hírt az adonyi öbölben egy különben örvendetes eseményről: arról, hogy vidékünkön is megtelepedtek a hódok. Amint ez rácalmási cikkünkből is kiderült a múlt héten. A hód védett állat, vadászni nem lehet, hiszen alig két évtizede, hogy XIX. századi kipusztulása után visszatelepítették. Ez jó. Ám a fákért is vérzik az ember szíve. Bár a hódok, amelyek Európa legnagyobb testű, húsz-huszonöt kilósra rágcsálói, a gátak megfúrásával tudnak igazán kárt okozni. Ilyen szerencsére még nem volt erre. Dunaújvárosnál még nem látták hódok nyomát a partvédelmi szakemberek. De nem biztos, hogy bánkódnának miattuk...

Olykor egy séta elég, hogy meghökkenjen az ember az élővilág hihetetlen vitalitásán. Az adonyi öböl mindkét partján kétszáz méteren kidöntöttek fákat a hódok. Jellegzetes, ceruzahegyezésszerű rágásuk, a félarasznyi forgácsok nyilvánvalóvá teszik, hogy kik a fadöntők.

Ilyenkor a természetszerető ember egyik szeme sír, a másik nevet. Mert hiszen a hódok, ahogyan azt egy természetvédelemmel foglalkozó, de magát megnevezni nem kívánó szakembertől tudjuk, még a XIX. században kipusztultak Magyarországon. Az utolsó hazai példányt 1850-ben lőtték le Ásványrárónál.

Az 1990-es években azonban (mint Európa több országában is, így a skandináv államokban és Ausztriában is) megkezdődött visszatelepítése a Fertő-Hanság nemzeti parkban, a Duna-Dráva nemzeti parkban, a Tisza középső s felső szakaszán és Hódmezővásárhelynél.

A hód (Castor fiber) itthon

Ma már szépen elszaporodtak, úgy hogy a Duna középső, felső folyásánál is láthatók nyomaik: a múlt héten például rácalmási előfordulásukról írtunk.

Igen ám, de Európa legnagyobb testű rágcsálója, a 20-23 kilóra is megnövő hód, (Castor fiber), amely kisebb kanadai rokonától eltérően nem épít várat, nem duzzaszt tavat, hanem partoldalakba vájja barlangjait, a friss hajtások kedvéért egész fákat dönt ki.

Most akkor örüljünk a hódoknak, vagy nem?

A szakember azt mondja: ő mindenképpen örül, mert a hód jelenléte azt mutatja, működik a természet. Ráadásul a hód védett állat, vadászata tilos. A fákat kémiai módszerekkel lehet védeni: tövüket fél méter magasan bepermetezni egy szerrel. Igazi kárt a gátak megfúrásával tud okozni a hód. Ronyecz Péter adonyi polgármester nem tervez intézkedéseket a hódok miatt: a terület a vízügyé. Amely rendszeresen ellenőrzi a gátakat, eddig káruk nem esett.

Dr. Szász Károly, az adonyi horgászegyesület elnöke örül a hódoknak: kiváló rejtőző, ívó helyeket biztosítanak a halaknak a vízbe döntött fákkal. A doktor sokkal mérgesebb a kormoránokra, amelyek az iváncsai holtág gyakorlatilag teljes halállományát kipusztították február végére.

Bartos Gábor vállalkozó, aki az adonyi öbölben csónakkikötőt épít az érintett szakaszon nem zavartatja magát a hódoktól. Tóth Ferenc, a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat igazgatója pedig azt mondja: eddig nem tapasztalták hódok megjelenését a város alatti partszakaszon. De ha jönnének, és a kövekkel kirakott vízpart kövei közül rágják ki a fákat, akkor még akár hasznosnak is nevezhetik munkájukat...

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!