Hírek

2016.08.23. 18:20

Hivatalosan is átadták Baracs nemzetségfő szoborparkjának új jelképfáit

Baracs - Hagyományt teremtettünk, és ezt őrizni kell - mondta köszöntőjében Várai Róbert polgármester a szoborparkban tartott ünnepélyes avatáson.

Horváth László

Augusztus 19-től új jelképfák, szobrok gazdagítják Baracs közösségi parkját. Tíz alkotó - Medvegy Zsuzsa, Kelemen Marián Éva, Agárdi Kovács Attila, Ferenci Gábor, Nyitrai Mihály, Móder Rezső, Rohonczi Adorján, Nemes Ferenc, Molnár Janó, Molnárné Lukács Anita - fogott össze Rohonczi ROHO István és a baracsi önkormányzat hívószavára, hogy művészi faragásaikkal, festményeikkel, rajzaikkal a helyi kultúrát, hagyományokat gyarapítsák. A remekműveket az augusztus 20-ai falunap előtt avatták.

Alkotók és ünneplők együtt álltak fel egy csoportképhez Baracs nemzetségfő szobránál. Hagyományt teremtettek. (Fotó: Horváth László)

Új jelképfákkal gazdagodott a falu. Balról Móder Rezső (Fotó: Horváth László)

Az ünnepi program első részében Für Mercédesztől, Petőfi: Magyar vagyok című versét hallgathatták a megjelentek. A szavalatot követően Horváth Béla történelemtanár elevenítette fel az évszázadok és Baracs összefüggéseit, utalva Angi István erdélyi faragó hun kori emlékeket szimbolizáló alkotásának jelentésére, mely szerint nyelvünk, kultúránk szorosan összekapcsolódik. A 12-13. századból származó első oklevél tanúsága alapján már éltek ezen a területen magyar emberek, és valószínűleg korábban, 1500 éve is így lehetett. Erre emlékeztetnek az itt kiállított művek - hangoztatta Horváth Béla ünnepi megnyitójában. A folytatásban Rohonczi István a művésztábor vezetője beszélt a Baracson eltöltött napokról, a művészetükről. Kiemelte, az alkotóknak olyan helyeket kell építeni, ahol általuk a közvetített érték, ahol a helyi kultúra és helyi emberek találkozhatnak. Az eredeti elképzeléseket az idén tudták igazán befejezni. Rohonczi István felszólalását Baracs polgármestere követte. Várai Róbert és testülete 5-6 évvel ezelőtt nem is gondolt arra, hogy a két településrészt, Templomost és Apátszállást összekötő út találkozásánál nem csak egy forgalmi kereszteződés jelöli a kapcsolatot, hanem gyökeret, hagyományt teremtve, új kapocs készül az összetartozást jelképezve.

Az ünnepi beszédeket Gárgyán Zoltán tárogató játéka tette még bensőségesebbé, majd a művészek hivatalosan is átadták a településnek Baracs nemzetségfő szoborparkjának új jelképfáit.

Címkék#Baracs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!