Hírek

2010.06.21. 13:11

Hihetetlennek tűnt a katasztrófa - Segélykaraván az árvíz sújtotta vidékre

Dunaújváros – Egy teherautónyi holmival indult útnak Edelény felé Sutyera Ferenc múlt héten csütörtökön – a Baracsi Társas Kör ugyanis gyűjtést rendezett. A segélyszállítmányt mi is elkísértük a célállomásig.

Szabó Beatrix

Közel háromszáz kilométer nem csekély távolság. Márpedig ennyit tettünk meg a múlt héten csütörtökön, hogy elkísérjük a Baracsi Társas Kör szervezésében összegyűjtött adományokat szállító tizennyolc raklapos teherautót. Eső egy csepp sem esett akkor, a napsütésben szinte hihetetlennek tűnt a június eleji katasztrófa, amelynek képeit addig mi is csak a televízió híradásaiban láthattuk. Az edelényiek ottjártunkkor házaikat súrolták hipóval, szétmosott portáikon, holmijaik közt serénykedtek. S mindannyian elmondták: rengetegen segítettek nekik a gáton, katonák, rendőrök, civilek, még Pesten tartózkodó külföldi diákok is. S azóta is sokan segítenek.


Helyzetkép. Erényt kovácsolni a szükségből – adni, amikor adományokra szorulnak az adakozók maguk is. Hetekkel ezelőtt a jelentős viharkárokat megélt baracsiaknak gyűjtöttek. Rá néhány napra pedig a Baracsi Társas Kör kezdett szervezkedni, hogy a gátszakadás után elmosott edelényieknek segítsenek. A szállítmányt a DH csapata is elkísérte.
Humanitárus expedíció – indul! – Mondják, hol is van ez a Baracs?! – kérdezi a segélyszállítmánnyal érkező, azt kísérő kis csapatunktól Kovács László plébános. Csütörtök van, reggel nyolc óra múlt, az imént érkeztünk az edelényi Jézus szíve plébániához. Baracs Fejér megyében van, Dunaújváros mellett. Közel háromszáz kilométerre – válaszolunk.
– Jézus Mária! Hát akkor maguk nagyon messziről érkeztek! tör ki a plébánosból. Nem gondoltuk volna, de alig egy óra alatt lepakolunk a tizennyolc raklapos teherautóról. A Baracsi Társas Kör rengeteg holmit gyűjtött öszsze. Sutyeráné Marcsi, a segélyakció legfőbb aktivistája nem tudta elkísérni a szállítmányt Edelénybe, ahová a férje, Sutyera Ferenc és az ő sofőrtársa, Bence Attila fuvarozta el a felajánlásokat.



– Ásványvíz, élelmiszer, ruha, ágynemű, törölköző, tisztítószerek, műszaki cikk, asztal, szekrény, ágy, egy háromrészes ülőgarnitúra – vesszük sorra, miközben egymás után pakoljuk le a dobozokat a platóról.

– Tegnap a nővéreméknél voltam, fertőtlenítettünk. A sár, a szennyes iszap féllábszárig állt a házukban. Velük szemben szakadt át a gát – hozza szóba egy szusszanás közben Kelemen Attila. Ő, Törökné Ági és a lánya, valamint Kondráth József a plébános kérésére jöttek, segíteni. Mi, „gyönge nők” a könnyű dobozokat kapjuk, a férfiak a nehéz dolgokat cipelik. A plébánia folyosója, raktára nagyterme zsúfolásig megtelik. Mikor végzünk, segítünk átvinni pár tucat széket a szemközti templomba. Gyönyörű, hatalmas festett üvegablakok. A mennyezeten freskók, az oltáron friss virág.
– Százöt éves múlt a templom. Mikor százéves volt, sikerült kívülről renováltatni, utána, rá két évre belülről is teljesen felújították – nézünk szét Törökné Ágival. Négy, hosszan elnyúló padsor, oldalt és elöl sok-sok szék.
– Ez mind megtelik a miséken?! – csodálkozunk. – 11-én volt az Edelényi búcsú. Rengetegen voltak a templomban. De vasárnaponként, a tizenegyes misére rendre megtelnek a széksorok. Sok a hívő – felel idegenvezetőnek felcsapott új ismerősünk. Aztán egy réges-régi élmény: Ági vagy harminc éve, diákként, Dunaújvárosban nyaralt. A Szabadstrandra emlékszik, amibe – nevet ma már az emléken – majdnem belefulladt.


A templom utcácskájából a Bódva felé hajtunk. A Borsodi út egy jókora aszfaltos darabja eltűnt a semmiben. Pedig még messze vagyunk a hídtól. A víz azonban idáig elért azon a június eleji éjszakán. A kastélykertet is elmosta az ár. Megfordulunk, a görög katolikus templomnál (ahol szintén fél méter magasan állt a víz), polgárőrök állítanak meg minket. Érdeklődünk: le tudunk e menni a Bódva melletti utcáig?! Le – mondják – , de figyeljünk, mert éppen arra járnak a teherautók. Jól látható: megerősítették a járőrszolgálatot, sok a polgárőr is. Befordulunk a gyengécske gáttól pár méterre húzódó Bódva utcába. A házak előtt hegynyi magasságban állnak a holmik – mintha valami gigantikus lomtalanítás lenne.
– A tizenegy lépcsőfokból másfél látszott ki – mutatja a házánál Lukács János. – Az autóm most is ott áll, ahol akkor. Egy hétig volt víz alatt, a hátsó udvaromra tartva a kocsi fölött eveztünk át a csónakkal – sóhajt fel az egykor talán piros színű kis 205- ös felé mutatva a nyugdíjas úr.
A falak hipószagúak – szimatolgatunk, ahogy a szuterénrészbe tartunk, két foknyit lépcsőzve le. – Mi jobbára itt éltünk, ezt az alsó részt használtuk – mutat körül a teljesen üres helyiségben Lukács János.
– Mindenünk tönkrement, a bútorok, a tévé, édesanyám Pacsirta rádiója, amit féltve őriztünk. A négyszáz literes hűtőláda félig volt vadhússal, az is a víz tetején úszott. S mi még jól jártunk. Az utca derekán lakóknál a felső szintet is elöntötte az ár, az ablakokon tódult be a víz – mutat távolabbra János bácsi, akinek két kutyája is szerencsésen megmenekült. A melléképület tetején üldögéltek két napig, várták, hogy csónakkal kimentsék őket.

A beszélgetés során kiderül: ´74-ben volt utoljára nagy áradás a térségben. De akkor fele addig sem ért a víz, mint most. A gátat azonban nem erősítették meg, bár voltak intő jelek. Elbúcsúzunk, szedelődzködünk hazafelé. Akivel csak találkoztunk, mindenki hálásan szorítja meg a kezünket. – Mondják meg a baracsiaknak, hogy imádkozunk értük – int utánunk a plébános is. Mi pedig többször a visszapillantóba nézünk, amíg el nem tűnik végleg a városka, Edelény a messzeségben. 

Két utcából költöztettek

■ A tizenegyezres lélekszámú Edelényben a június 3-ról 4-re virradó éjszaka szakadt át – nem bírva az iszonyatos mennyiségű víz nyomását – a gát.
■ A Bódva mellett húzódó két utcából azonnal ki kellett telepíteni a lakókat.
■ Minimum tíz-tizenkét ház lakhatatlanná vált, félig összedőlt. Körülbelül 350 házat öntött el a víz.
■ A legnagyobb csapás – mondják a térségben élők – Felsőzsolcát érte.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!