Hírek

2014.02.19. 17:50

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a papírgyárral

Dunaújváros - Az osztrák családi vállalkozás és annak helyi tagvállalatai stabil és fontos dunaújvárosi foglalkoztatók.

Körmendi Erzsébet

A környezetipari vállalatok közül az első, az osztrák tulajdonú vállalkozások közül, valamint dunaújvárosi viszonylatban a Prinzhorn-csoport a második, amelyet stratégiai partnernek választott a kormányt.

Az ausztriai székhelyű családi vállalkozás három magyar tagvállalata a Hamburger Hungária, a Duparec és a Dunapack erősen beágyazottak a magyar gazdaságba. A Prinzhorn-csoport Magyarországon összesen mintegy 600 millió eurót fektetett be az elmúlt húsz évben, és 110 milliárd forintos éves árbevételével a hazai papír- és csomagolóipar legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát: a magyar papírgyártás 85 százalékát adja, teljes exportja eléri a 65 milliárd forintot, és kulcsszerepet játszik a honi környezetiparban azáltal, hogy tagvállalatai a papírhulladékból értéket állítanak elő. A kormány új stratégiai partnere ezzel jelentősen hozzájárul Magyarország azon erőfeszítéseihez, hogy hazánkban megvalósuljon az Európai Unió 60 százalékos újrafelhasználási célkitűzése.

A Prinzhorn Holding magyar tagvállalatai több mint 1100 munkavállalót foglalkoztatnak közvetlenül, emellett több mint 1500 magyar beszállítóval dolgoznak együtt, aminek köszönhetően további körülbelül 3000 munkahelyet támogatnak közvetetten.

A Hamburger Hungária Kft. volt a helyszíne a tegnapi ünnepélyes eseménynek, a stratégiai megállapodás aláírásának. A kft. ügyvezető igazgatója, Bencs Attila elmondta:

- A Prinzhorn- csoport tagvállalatai egy teljesen integrált értékláncolatot építettek fel a magyar piacon. A még hatékonyabb hulladék-felhasználás szempontjából kedvező lenne, ha Magyarországon tovább fejlődne a hulladékbegyűjtő rendszer és csökkennének az energiaárak. Remélhetőleg a kormányzattal való folyamatos párbeszéd elősegíti majd, hogy közösen egy még előnyösebb környezetet építsünk fel.

- A mai együttműködési megállapodást a Magyarország iránti elkötelezettségünk jelének tekintjük - hangsúlyozta Cord Prinzhorn cégtulajdonos. Majd elmondta: A megállapodás a párbeszéd, a kölcsönös bizalom fontosságát és a jövőbeli befektetéseket támogató hosszú távú partnerség megalapozása iránti igényt hangsúlyozza. Jelenleg Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol mindhárom ipari tevékenységünkkel jelen vagyunk, és egyben a legfontosabb ország is a portfóliónkban, amit az is bizonyít, hogy a csoport itt hajtotta végre a legnagyobb befektetéseket. A jövőre vonatkozóan az egyik legfontosabb befektetési célunk, hogy fokozzuk magyar üzemeink energiahatékonyságát.

Szijjártó Péter a következőket emelte ki beszédében:

- Ahhoz, hogy Magyarország gazdasága fenntartóan tudjon növekedni, nekünk kell biztosítani a legolcsóbb energiát, az ipari termelést és a környezetvédelmet pedig egyensúlyban kell tartanunk.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!