Hírek

2017.06.07. 18:30

Hiába a riasztó, ha nincs óvatosság!

Betörtek ismerősünkhöz: a legjobb biztonsági berendezések sem jelentenek megoldást óvatosság nélkül!

Pekarek János

Nem lehetséges elégszer figyelmeztetni a városlakókat arra, hogy betörők és besurranó tolvajok fenyegetik biztonságunkat!

A minap egy kollégánk ismerősénél történt betörés: a Gagarin tér szép, parkos oldalára néző földszinti lakásának ablakát nyomták be, és hatoltak be (fényes nappal) a lakásba, valamint vittek el onnan pótolhatatlan értékeket a tolvajok. Sajnos, ez nem példátlan eset.

Dunaújváros önkormányzata a hasonló esetek miatt külön programba kezdett, és saját forrásaiból biztosította a lehetőséget több száz, lakásablakra felhelyezhető riasztó berendezés felszerelésére. A munka év elején megkezdődött, a lakók és a polgárőrségek együttműködésével.

Éppen a leginkább fenyegetett ablakok e program legfőbb célpontjai: erre összpontosítanak a riasztók felszerelése során.

A polgárőrök éppen ezen, fenyegetett lakások ablakaira helyezik el az elektronikus riasztó berendezéseket.

 

Mindig a városi polgárőrségek egyenruhában jelentkező, fényképes igazolvánnyal rendelkező munkatársai végzik el a riasztók felszerelésének feladatát, a Dunaújváros Közbiztonságáért Alapítvány támogatásával.

E munka jelenleg is tart - és folytatódni is fog, mondta lapunknak Lőrinczi Konrád, az önkormányzat közbiztonsági bizottságának elnöke. Mint megjegyezte, a lakók örömmel fogadják őket.

A telepítési program első szakasza befejeződött, a második rész előkészítés alatt van, és folytatódni fog: a képviselő érthető biztonsági okokból nem mondta el, hogy mely utcákban fejeződött be a telepítés.

Ám megjegyezte, hogy a műszaki berendezések önmagukban még nem jelentenek teljes védelmet a betörők ellen! A lakóknak ugyanúgy körültekintően, óvatosan kell viselkedniük az idegenekkel szemben, fel kell készülniük a rosszindulatú behatolókra, mintha nem lenne lakásukban műszaki védelem. Ezek a berendezések ugyanis csak akkor teljesíthetik feladatukat, ha a lakók kezelni képesek ezeket, és ha óvatosak, körültekintőek. A riasztóberendezések telepítésének programja folyamatosan zajlik, a város minden negyedét érinti a közeljövőben.

Lapunk megkeresésére Takács Titusz biztonsági szakértő, a Tolnaőr Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az értékmegőrzés egyik eszköze a földszinti ablakokra szerelt rács lehet. A ma járatos biztonságtechnikai eszközök közül azonban az óvatosság mellett az elektronikus jelzőrendszerek a leghatékonyabbak úgynevezett távfelügyelettel együtt telepítve, hiszen reakció és visszajelzés nélkül a riasztórendszerek sem érik el a kellő hatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!