Hírek

2016.08.09. 12:15

Hétfőtől két héten át fafaragó művésztelepnek ad otthont a baracsi általános iskola udvara

Baracs - Ha már a második alkalommal népesül be nyári szünidő idején a baracsi Kossuth Lajos Általános Iskola udvara alkotó művészek sátraival, akkor talán beszélhetünk hagyományról is.

Horváth László

Rohonczi ROHO István festőművész, rajz tanár és szobrász, valamint a baracsi önkormányzat hívószavára augusztus 8-án, kora délután ismét exkluzív társaság gyűlt össze, hogy munkájukkal újfent gazdagítsák egyetemes kultúránkat és természetesen mellette a vendéglátó Baracs település közterületeit. Aki az elkövetkezendő két hétben útjába ejti az oktatási intézmény udvarát, az lázas tevékenységnek lehet tanúja: Miként lesz a placcra szállított rönkökből jelképfa, vagy éppen kortárs alkotás. A táborindító közös ebéd előtt kérdeztük a művésztanárt.

Rohonczi ROHO István és barátai szívesen jönnek Baracsra

- Szinte az első szóra csatlakoztak a művésztársak, hiszen barátok vagyunk a tábori életen kívül is. Szeretnénk hagyományt teremteni, de tudjuk, az alkotó közösség vendéglátása, alapanyaghoz juttatása nagyon komoly erőforrásokat igényel. Szerencsére sok szponzor és segítő van. A munka és a folytatás rajtunk nem múlik, mert számunkra a kultúra azt jelenti: Adni! Azonban ez csak akkor valósul meg, ha van rá alkalmunk. A baracsi alkotótábor ilyen lehetőség, ahova szívesen jövünk - tájékoztatta röviden lapunkat ROHO.

Farkas Mihály festő emlékére készülő jelképfa mögött álltak csoportképhez alkotók és támogatók Fotó: Horváth László

Az idei művésztelepen Medvegy Zsuzsa, Kelemen Márián Éva, Agárdi Kovács Attila, Ferenczi Gábor, Nyitrai Mihály, Móder Rezső, Rohonczi Adorján, Nemes Ferenc, Molnár Janó, Molnárné Lukács Anita és Rohonczi István fog kézbe szekercét, vésőt, kalapácsot, vagy éppen láncfűrészt. A hétfői támogatókkal közös ebéd után már indult is a munka. Egy-másfél napig a háncsozás, héjazás követeli a legnagyobb erőt. A Barcsról érkezett tölgyfarönkökön naponta közel tíz órát dolgoznak, plusz még hozzájön a tervezés, gondolkodás ideje.

Augusztus 19-én szeretnék a tavaly létrehozott szoborparkban felállítani az elkészült jelképfákat. A huszadikai falunapon átadják a nagyközönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!