Hírek

2010.06.01. 06:00

Hétfőn este ismét jött a hidegzuhany

Baracs - Hétfőn este ismét megnyíltak az égi csatornák a település felett. A megerősített gátak még bírják a terhelést, ám ismét számos házban hívatlan vendégként jelent meg a víz.

Dunaújvárosi Hírlap

13:40 perc: Hétfőn este ismét jött a hidegzuhany

A szakemberek előzetes piros riasztása beigazolódott. Hétfőn este ismét csapadékban gazdag fellegek jelentek meg a település felett, viharos szél kíséretében. A vasárnapi felhőszakadáshoz hasonlóan ismét kerteket, házakat veszélyeztetett a víz.

- Az éjszakai esőzés ismét azokat az utcákban okozott gondot a településen, ahol a vasárnapi vihar is komoly károkat okozott - felelte megkeresésünkre Lóki Richárd, a katasztrófavédelem helyi kirendeltségének vezetője.

- Kedd reggeltől hivatásos és önkéntes tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársai, valamint a helyiek összefogásával próbáltuk megvédeni a lakóingatlanokat. Sajnos ismét a Liget soron volt a legtöbb probléma. Bíztató, hogy a vasárnap este több tonna kővel megerősített gátak továbbra is bírják a nyomást. A Baracs-Nagyvenyim ér ismét jelentősen felduzzad, jelenleg is hömpölyög a víz. Összesen kilenc házat kellett körbevennünk homokzsákokkal. Nem mindegyik volt veszélyben, de az előrejelzések szerint továbbra is rekordmennyiségű csapadékra számíthatunk. Dolgozunk és bizakodunk. A mentésben résztvevő embereken már érződik a fáradság, de kitartunk - tette hozzá Lóki.

 Így állt a vízhelyzet kedden lapzártánk előtt. A távirati iroda közlése szerint a hatóságok meghosszabbították a piros riasztást az ország középső részén is.

A baracsiak már hétfőn reggeltől szárazabb időjárásban reménykedtek. Hosszas küzdelem vár még az említett utcák lakóira.  


Kedd, 07:13 perc: Makó József polgármester szerint amit lehetett, azt megtették Baracs égiháborútól való megmenekülése érdekében vasárnapról hétfőre virradóra. Dolgoznak a vízelvezető árkok kitisztításán. Ezer készenlétben álló homokzsákból ötszázat megtöltöttek, hogy a porták bejárataitól, szuterénjeitől a kapuk felé vezessék a csapadékvizet. Lakóházak a polgármester szerint nincsenek veszélyben - a gazdasági udvarokban annál több kár esett. A falu határában lévő halastavakból folyamatosan távozik a víz, miként a patakmederből is.

Arra, hogy mennyi csapadék gyűlhetett össze a környéken, utal az, hogy hétfőn kora délután a halastavak még mindig száz százalékig tele voltak, Wolf József tógazda szerint a tavak gátjai még (éppen hogy csak, de) bírják a terhelést. A kivezető zsilipeken és az árapasztó részeken át folyamatosan ömlik ki a víz - de még mindig bőségesen van utánpótlása a környékről. Az apasztást nehezíti, hogy a Baracstól délre fekvő vidéken valami visszafogja a szabad áramlást a levezető patak medrében. Vagy valamiféle mesterséges gát van valahol, mondja Wolf, vagy nincs rendesen kitisztítva a meder, ami ilyen időben különösen veszélyes.

A polgármester és a tógazda egybehangzón azt mondta, hogy hétfőn csak egyet lehetett még tenni: reménykedni, hogy nem jön egy újabb, a vasárnap délutánihoz hasonló méretű égi áldás ...

- Én 1950-ben születtem, itt, Baracson: soha még csak hasonló méretű eső sem volt errefelé! - állítja Makó József a legutóbbi felhőszakadásról.

Buher Ferenc, az Agrobaracs Mezőgazdasági Zrt. elnöke lapunknak azt mondta: eddig mintegy negyven hektárnyi kukorica- és húsz hektárnyi búzaveteményüket tette tönkre a felhőszakadás. Ráadásul ötven hektárnyi olajretek-ültetvényük egyik virágzási periódusának közepén következett be az eső, tehát abban is nagy veszteség lesz. Az ezerháromszáz hektáron gazdálkodó részvénytársaság számára ez még talán elviselhető veszteség lenne (bár igazából most még senki nem tudja megmondani, miből mennyi ment veszendőbe), ám az igazi kérdés az, hogy a már leesett csapadék le tud-e folyni a földekről - s még inkább, hogy mi jön ezután? A legjobban attól rettegnek, hogy jég jön: az mindent elvisz...

- Tíz éve vezetek statisztikát a termelési körülményekről - említette meg Buher Ferenc. - Az idei májusban eddig 219 milliméternyi csapadék hullott: egyetlen hónap alatt egy fél évre való mennyiség! Csak a májusi utolsó vasárnapon 65 milliméter esett a falu észeki részein, Idamajorban 69 milliméternyi eső hullott egyetlen napon! Tavaly egész májusban 5 (öt) milliméter eső esett...


- Egy élet munkája ment semmibe szűk félóra alatt - fogalmazott a DH-nak Sőregi Edit, aki a Liget sor 37. szám alatt található porta előtt mentette a menthetőt a néhol térdig érő sártengerben. - Reggel óta takarítunk, de munkagépek, szivattyúk nélkül mi többet már alig tehetünk. A hátsó kertből meginduló víz teljesen letarolta a kertet, a kerti konyhában hatvan centiméter magasan állt a sár és a víz. A dombról lezúduló áradat elsodorta a baromfikat, áttörte a kerítést, és kitépte az utcafrontra nyíló vaskaput. Voltak itt már nagy viharok, de ilyenre még nem volt példa - teszi hozzá a hölgy, aki édesanyja, Sőregi Józsefné házánál segédkezett. A porta tulajdonosát láthatóan megviselték a történtek: - Döbbenetes volt, betört a víz a házba is. Tönkrement minden: hűtő, mosógép, a pincében még mindig méteres víz van. Az udvaron és a kertben legalább tizenöt-húsz centis a sárréteg. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha nem segítenek a szomszédok. Vasárnap este tízig raktuk a homokzsákokat a ház körül, hogy a vizet megállítsuk. Köszönet mindenkinek, aki segített.

- Ilyen mennyiségű csapadékot egy jól kiépített árokrendszer sem állított volna meg. A Liget sor és a környező utcák problémáira már van egy tervünk, most tervezünk pályázati forrásokat szerezni a kivitelezéshez - felelte kérdésünkre a településvezető.

Sőregi Józsefné szerint már rég meg kellett volna építeni az árkot, amely biztonságosan elvezetné a gyakran problémát jelentő csapadékot.

- Tíz éve, egy hasonló vihar után a szomszéd ház fala dőlt ki, azóta mondogatjuk: tenni kell valamit...

A károsultak tegnap délután is takarítottak, próbálták felmérni a károkat. Sőregiék csütörtökre várják a biztosító munkatársait, de a károk nagy részét vélhetően az érintett családoknak kell lenyelni. Makó József szerint: az önkormányzat is segít majd - forrásaihoz mérten - az ítéletidő károsultjainak.

Képgalériánk: itt!


Olvasói felvételek Baracsról - május 30.:



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!