Hírek

2013.02.26. 19:20

Helyiekről szólt a felolvasóest Pentelén

Dunaújváros - Felolvasóestet rendeztek kedden a Pentele Klubban minden pentelei jó ismerősének, kedvenc szerzőjének: Schlitterné Nyuli Annának 1919-es írásaiból.

Pekarek János

Legendás alakja volt Dunapentelének (amely már Dunaújváros része) Schlitterné Nyuli Anna, aki autodidakta helytörténészként három, a helyi múzeum által kiadott, rendkívül olvasmányos és tanulságos kis kötetben dolgozta fel faluja életét.

A novella szintű írásokban nem csak történeti, gazdasági, néprajzi, hanem életmódbeli, sőt: történelmi érdekességek is vannak.

Schlitterné Nyuli Anna máig sem fakult érdekességű írásaiból rendeztek felolvasó estet kedden az Óvárosban, a Pentele Klubban.

A Pentele Klubban kezdetben viszonylag kevesen, később annál többen voltak kíváncsiak erre a felolvasó estre, földijük, Schlitterné Nyuli Anna 1919-ről szóló írásaira, a múlt kendőzetlen feltárására (Fotó: Vohlmann György)

Farkas András, az este szervezője, Kemény Lajosné, Horváthné Nagyszöllősi Magdolna és Horváth Ágnes olvastak fel minden pentelei kedvenc szerzőjének műveiből tematikus válogatást. Mégpedig egy roppant érdekes és kényes témában, az 1919-es kommün idejében történtekből.

Ez az időszak, derült ki rögtön a felolvasások elején, Pentelén sem tartozott a legbékésebb korok közé. Sőt...

A szerző, aki gyerekként sokat hallott ezekről az időkről, amit a helybeliek csak úgy neveztek: a kommün alatt, nem válogatott jó és rossz esetek között. Igazi krónikásként feljegyzett mindent, amit csak a helybeli  nép emlékezete megőrzött, s amit a hosszú, téli estéken számtalanszor elmeséltek egymásnak, majd megbeszélték.

Tulajdonképpen így volt ez most is. A rablások, erőszak, kifosztások történetét nem csak hallgatták a kései utódok. A felolvasások végeztével ki is beszélték egymás közt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!