Hírek

2013.08.15. 17:45

Vasműs jövendő - Három évtized után új kérdés

Jelentős változások előtt áll a vasmű. Nyolcszázkilencven ember elbocsátását már bejelentették.

Pekarek János

Minden jel szerint egy teljesen más vasmű fog működni a városban legkésőbb a jövő év elejétől kezdve. S nem is csak azért, mert (amint arról az utóbbi napok egyik, ha nem a legfontosabb híre szólt) ezerötszáz embert terveznek elbocsátani a cégtől, elsősorban, bár nem kizárólag adminisztratívnak nevezett munkakörökből. Az ügyhöz hozzátartozik az, hogy mára eldőlt: egy kohóval, jobb hengerművel dolgoznak tovább.

Az is biztosnak tűnik, hogy a most bejelentett átszervezésekkel lekerül a napirendről egy legalább három évtizedes kérdés: nevezetesen az, hogy mikor és főleg: hogyan korszerűsítsék a vasmű alapanyagtermelését? Még a rendszerváltás előtt merült fel, hogy elektrokemencés acélgyártásra álljanak át, vagy meghagyják az úgynevezett integrált, vagyis a kohóra, konverteres acélműre, folyamatos acélöntőműre épülő folyékony fázist?

Műszakváltás idején az ISD Dunaferr Zrt, az egykori Dunai Vasmű főkapujánál. A hely változatlan, a feltételek nem azok (Fotó: Lázár Zsolt)

Most kiderült, hogy (hat évre) lesz egy kohó, vagyis ennyi időre megmarad a konverter és a FAM is. Lehet, hogy hat év múlva, ha annyi időt megél a világpiacon a vasmű, már egyikre sem lesz szükség, de az biztos, hogy jelentősebb korszerűsítés, főleg technológiaváltás az alapanyagvonalon az I. kohó átépítésén kívül nem lesz. A hangsúly egyre inkább a meleg- és a hidegenhengerelt lemezekre, bevonatos lemezekre kerül át. Ezek jobb áron értékesíthetők. Egyszer talán az autóiparban használatos minőségű lemezt is nagy sorozatokban lesz képes előállítani a vasmű: ez komoly minőségi ugrást jelentene a cégnek és a városnak is.

Egyelőre azonban az eddigi legdurvább lépést, az ezerötszáz fős létszámcsökkentést kell levezényelni. Csütörtökön nyolcszázkilencven ember elbocsátását már bejelentették a megyei munkaügyi központnál. Nagy kérdés, hogy mi lesz sok száz családdal, hol találnak munkahelyet az eddigi vasműsök – ha találnak a városban és környékén egyáltalán, vagy elköltöznek.

Foglalkoztatási csúcsidőszak

A Dunai Vasmű, a mai ISD Dunaferr Zrt. egykori elődje 1975-ben érte el foglalkoztatási csúcsát, amikor is több mint tizenháromezer (!) ember dolgozott a kapukon belül. Akkoriban ráadásul ismeretlen fogalom volt még a kölcsönzött munkaerő: mindenki a Dunai Vasmű dolgozója volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!