Hírek

2010.01.18. 03:29

Három évenként nagy bor - A vörösborok viszik a prímet

Adony - Kiemelkedően jók lettek a 2009-es vörösborok. Akinek van elég türelme, és kevés a szomjas rokona, szomszédja, 2011-ig hordóban, palackban tartja.

Szigeti Sándor

A fehérborok átlagosak lettek az idén. Az járt jobban, aki nem halogatta sokáig a szüretet. A szeptember közepéig préselt szőlőkben megmaradtak a savak. Aki csak a cukorfok javulására várt, és ezután látott neki a szőlőszedésnek, elbúcsúzhatott a jó savgerincű boroktól.

Miközben a gazdák dédelgetik újboraikat, a Duna-menti Szent Orbán Borlovagrend az idei évben tisztújításra készül. Az előző vezetőséget 2006-ban választották meg, lejárt négyéves mandátumuk.

- Az új vezetőség jövő hónapban állhat fel. Február 13-án lesz ugyanis a zárszámadás a gazdanappal egybekötve. Ekkora tervezzük a tisztújítást is - tájékoztatta a hírlapot Král István.

A borlovagrend egyébként az elmúlt esztendőkben megszokott menetrend szerint készül a 2010-es évre:

- Farsang táján, esetleg húsvétkor csatlakozunk a Fejér megyei borász-vadász-halász találkozóhoz, amelynek a helyszínét még csak ezután jelölik ki. Májusban megrendezzük a hagyományos Szent Orbán-napot az adonyi szőlőhegyen. A Szent Orbán-napi ünnepség előtt két héttel meghirdetjük a területi borversenyt az itteni szőlősgazdák számára. Ugyancsak május-júniusban a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrenddel közösen szervezzük a Duna-menti borok versenyét. Az ősz folyamán nem maradhat el a hagyományos újbor-ünnep a hegyen - vázolta az ez évi menetrendet az adonyi borlovagrend nagymestere.

Az adonyi vincellérekre érdemes lesz tehát odafigyelni a 2010-es esztendőben is!

 

 

Címkék#bőr#Adony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!