Hírek

2013.11.12. 20:20

Hacker-teszt a főiskolán - Kedden az informatikáé volt a főszerep

Dunaújváros - Hétfőn indult a helyi campus hagyományos novemberi konferenciasorozata. Kedden már a középiskolások is beszálltak. Védelem az informatikában.

Szabó Szabolcs

A főiskola részéről Petrik Anett adta át az elismerő oklevelet a győztes gyöngyösi csapat kapitányának a verseny végén
(Fotó: Ónodi Zoltán)

Tudod, vannak ezek a jó hackerek, akik mindezt tudják mint a rosszak , ám ők nem betőrnek, lopnak és rongálnak az informatikai rendszerekben, hanem védelmi falakat állítanak, és megpróbálják kiszűrni, megakadályozni a behatolókat magyarázza a középiskolások számára meghirdetett verseny félidejében egy ismerősünk, aki több mint képzett figurának számít informatikai téren. Ám mindez minket nem igazán hat meg, privát megfejtésünk marad a rabló-pandúr definíciónál.

Próbálunk mélyebbre ásni, ám már feladatismertetésnél is kitűnt, hogy e téren részleges műveltséggel rendelkezünk. A nehézségi fokról legyen elég annyi, hogy a hat középsulis csapat közül volt olyan, amely a maximális 64 pontból 3 egységet gereblyézett össze a nap folyamán, pedig küzdöttek a srácok becsülettel.

Az Info-Sec versenyt kettős céllal hirdette meg a campus, egyrészt, hogy képet kapjon a jelent tizenéveseinek felkészültségéről, másrészt, hogy a legtehetségesebb egységek résztvevőit előre lehalássza majd a pályaválasztás során. Az eredményhirdetéskor ezt ki is emelte a Dunaújvárosi Főiskola részéről Petrik Anett, aki többször is hangsúlyozta a legjobbaknak, az intézmény tárt karokkal várja majd őket a felvételi eljárás során.

A campus által meghirdetett seregszemlére három csapat érkezett a dunaújvárosi Rudas középiskolából, de jöttek csapatok kunszentmiklósról és a nem éppen közeli Gyöngyös városából is. A diadalt és az ezzel járó nyereményt a gyöngyösi srácok cipelhették haza, akik a begyűjthető 64 pontból 52-öt teljesítettek.

Dukán Péter, a főiskola informatikai tanszéki mérnöke szerint ez több mint dícséretes teljesítmény, ám jó pedagógusként az eredményhirdetést követően alapos magyarázattal látta el az indulókat.

A keddi nap a számítástechnika jegyében telt a Tudományos héten.

Az érdeklődőket nívós matematikai és informatikai konferencia várta.

Sőt, a korán ébredők még a Dunaújvárosi Főiskola egyre bővülő Erasmus-kapcsolataival is megismerkedhettek kedden délelőtt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!