Hírek

2017.02.16. 20:35

Harminc százalékos béremelés

Budapest - A kormány ezen a héten az állami cégek dolgozóinak 30 százalékos béremeléséről döntött - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Osváth Sarolta

A béremelést 2019-ig több lépcsőben hajtják végre az állami cégeknél - részletezte Lázár János -, a MÁV-nál például az idén 13, jövőre 12, 2019-ben pedig 5 százalékos béremelést hagyott jóvá a kormány. A Magyar Posta dolgozói az idén 14, jövőre 12, 2019-ben pedig 6 százalékot kapnak, az NFM-hez tartozó 230 állami cégnél pedig mintegy 100 ezer dolgozó, akik jelenleg a minimálbérnél kevesebbet keresnek, megkapják az új minimálbért és a garantált bérminimumot. Csak ez 14 milliárd forint többletjövedelmet jelent, a többi munkavállalót is érintő béremelés összesen éves szinten 100 milliárd forintos nagyságrendű.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó mti: Illyés Tibor

Beszámolt arról is, hogy a veronai tragikus buszbaleset kapcsán a kormányfő javaslatára konzultáció kezdődik a pedagógusokkal, az iskolaigazgatókkal és a szülőkkel. A szerdai kormányülésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentést adott a veronai buszbalesetről, illetve az iskolai kirándulások szervezési és technikai feltételeiről, szabályozásáról. Döntés született arról, hogy a szabályozás előtt megkérdezik a leginkább érintettek véleményét. Lázár tájékoztatott arról is, hogy kijelölték a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő út nyomvonalát. Hangsúlyozta, hogy az új négysávos út - kifejezetten a zalaegerszegi önkormányzat kérésére - nem a korábban tervezettnek megfelelően a 76-os út nyomvonalát követi, hanem Sármellék felé épül meg, s érinti a repülőteret is.

A 2024-es olimpia elleni aláírásgyűjtésre vonatkozó újságírói kérdésre kifejtette: a kormány tiszteletben tartja az aláírásgyűjtést és várja az eredményt. Mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni, nagy hiba, ha valaki ezzel szemben bármiféle atrocitást követ el - hangsúlyozta. Ugyanakkor az olimpia rendezési jogának elnyerésével kapcsolatban pesszimista, hiszen Dávid és Góliátok harcáról van szó, hiszen Párizs és Los Angeles mellett Budapestnek kevés az esélye. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: megdöbbenve olvasta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentését 24-féle azonos termékminta összehasonlításáról és felháborítónak tartja, hogy a multinacionális élelmiszergyártók a nyugat-európainál gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak Magyarországon, ezzel a kormánynak foglalkoznia kell. Hazánkat Európa egyik legbiztonságosabb országának nevezte, az illegális bevándorlás azonban érdemben veszélyeztetheti az elmúlt években a közbiztonság helyreállítása érdekében tett intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!